Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

19. 06. 2018. 08:19   >>  08:07

DIJELI PALESTINCE

Abas odbija Trampov plan za pojas Gaze

Palestinsko rukovodstvo odbija plan administracije predsjednika SAD Donalda Trampa da da rehabilituje pojas Gaze jer vjeruje da mu je namjera da stvori jaz između te i druge palestinske teritorije Zapadne obale, naveo je portparol palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u saopštenju.

 

 

 

U saopštenju Nabila Abu Rudejnea optužuje se američka administracija da radi s Izraelom na odvajanju Gaze od Zapadne obale i da to prikriva "humanitanrom pomoći ili rehabilitacijom" s ciljem da uništi palestinsku borbu za okončanje okupacije i osnivanje palestinske države.

Palestinci smatraju, dodaje se u saopštenju, da Vašington teži da pretvori Gazu u humanitarno pitanje umjesto političko.Saopštenje je izdato, kako se vjeruje, u odgovoru na izvještaje u izraelskim medijima da SAD teže da rehabiltuju Gazu donacijama iz zemalja Zaliva, a prije svega Saudijske Arabije i Katara.

"Palestinsko rukovodstvo upozorava zemlje u regionu da ne sarađuju s potezom čiji je cilj da se izazove podjela Gaze i Zapadne obale i dovede do koncesija u o

dnosu na Jerusalim i sveta mjesta", navodi se u saopštenju i dodaje da je Abasova pozicija jasna, da nema države u Gazi i nema države bez Gaze i da o tome postoji palestinski, arapski i međunarodni konsenzus.

Palestinsko rukovodstvo sa Zapadne obale na kojoj dominira Abasov Fatah poslalo je slične poruke direktno zemljama koje ove nedjelje planiraju da posjete američki izlslanici Džared Kušner i Džejson Grinblat, a posebno Saudisjkoj Arabiji i Kataru.

Abas će možda poslati svoje izaslanike u te zemlje, kao i u Egipat i Jordan, da predstavi svoju poziciju.Trampova administracija navodno pokušava da ubijedi arapske monarhije da investiraju stotine miliona dolara u ekonomske projekte u pojasu Gaze kako bi se smirila bezbjednosna situacija na toj teritoriji prije predstavljanja mirovnog plana za Bliski istok.

Bijela kuća odbija da bilo šta komentriše prije posjete izaslanika.

Večeras je izraelska vojska napala infrastrukturu Hamasa u Gazi drugi put u današnjem danu.Izrael smatra tu islamsku ekstremističku organizacij

om odgovornom za puštanje zmajeva i balona sa zapaljivim materijalom preko granice u Izrael.

To je nova taktika Palestinaca u masovnim protestima koji se održavaju jednom nedjeljno na granici Gaze i Izraela.Zmajevi i baloni izazvali su požare koji su nanijeli veliku štetu Izraelu.Palestinci protestuju protiv izraelske i egipatske blokade Gaze kojom od 2007. godine vlada Hamas, otkako je pobijedio snage lojalne rivalskom Fatahu.

Palestince na proteste podstiče i teška ekonomska situacija, nezaposlenost koja je dostigla oko 50 posto i nestašica struje.Oni takođe protestuju za pravo na povratak palestinskih izbjeglica na sadašnju teritoriju Izraela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније