Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B. [ RSE ]

12. 06. 2018. 08:24   >>  08:31 4

OTKAZ NOVINARKI

Pjesma Putinovih malih vojnika

Lokalna novinarka u udaljenom sibirskom gradu Nižnevartovskom otpuštena je nakon što je dala intervju o djeci iz lokalnog vrtića koja su izvela kontroverznu pjesmu u kojoj se zaklinju na vjernost ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, piše Radio Slobodna Evropa.

Novinarka lokalnog televizijskog kanala N1 Aleksandra Terikova otpuštena je 6. juna nakon što joj je generalni direktor kanala Rinat Karimov rekao da bi neko sa takvim "političkim ambicijama" trebalo da ide i radi za nezavisnu televiziju Dožd.

Kao odgovor na pitanja RSE, glavni urednik N1 Ljudmila Kozlova potvrdila je da je Terikova otpuštena. Međutim, ona je rekla da se to nije dogodilo zbog "političkih neslaganja", već zato što je Terikova prekršila politiku kompanije i "javno se pojavila na političkim pozicijama u ime N1".

"Ponavljam da Terikova, kao majka, može dati bilo kakve izjave u javnosti, ali ne u naše ime," rekla je Kozlova u pismenoj izjavi.

Terikova je skrenula pažnju na video poruku na Instagramu u kojoj je koncert od 24. maja na kojem su djeca od četiri i pet godina iz vrtića broj 68 pjevali pjesmu „Ujak Vova, mi smo sa vama“, a koju je komponovao Vačeslav Antonov. Ujak Vova u pjesmi se odnosi na Putina.

​Super-lojalna pesma izazvala je kontroverze prošle jeseni kada je prikazana u spotu sa školskom djecom iz Volgograda, obučenom u policijske uniforme. Taj video snimak je snimljen na inicijativu zamjenice državne dume, Ane Kuvičko, iz vladajuće partije „Jedinstvena Rusija“ .

​U okviru pjesme su šokantni stihovi poput: "Iako bi trebalo da bude mir na Zemlji, ako nas glavni komandant pozove za završnu bitku, ujka Vova, mi smo s tobom!" i, "Sevastopolj i Krim su naši, mi ćemo ih sačuvati za našu djecu. Mi ćemo vratiti Aljasku, luku domovine".

Terikova, čija je ćerka Alisa pjevala na koncertu u Nižnevartovskom, propratila je svoj post na "Instagramu" sarkastičnim komentarom: "Iz nekog razloga ne želim da komandant pozove Alisu do završne bitke."

Televizijski kanal N1 objavio je na svojoj stranici na društvenoj mreži VK online istraživanje u kojem su pitali lokalno stanovništvo za njihovo mišljenje o predstavi. Više od 68 procenata ispitanika reklo je da na to gleda negativno.

Terikova je takođe primetila da njena kćerka nije imala pojma šta znači "hegemon" i umjesto toga pjevala je rusku riječ koja slično zvuči "hipopotamus".

Direktor gradskog odjeljenja za obrazovanje Edmond Igošin rekao je za RSE da se slaže s roditeljima koji su bili uznemireni zbog nastupa.

"Mislim da u ovom slučaju muzički direktor i roditelji treba da uzmu u obzir starosnu dob djece koja nosi određena ograničenja", rekao je on. "Slažem se sa roditeljima koji nisu bili zadovoljni što je takva kompozicija odabrana za izvođenje u vrtićima."

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније