Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

11. 06. 2018. 16:17   >>  16:08 3

O SPOLJNOJ POLITICI

Han za većinske odluke u EU

Evropska unija (EU) ne može postati globalni igrač, ako se sistem donošenja odluka u spoljnoj politici ne promijeni sa jednoglasnog na većinski, ocijenio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.

On je, u diskusiji na austrijskoj državnoj televiziji, naglasio da EU neće moći da bude djelotvorna i konkurentna ako se zadrži sistem jednoglasnog donošenja odluka.

Han je kazao da će Evropska komisija na jesen predati predlog za prelazak sa principa jednoglasnog donošenja odluka na većinski sistem glasanja.

Prema njegovim riječima, primjer američkog predsjednika Donalda Trampa jasno pokazuje da EU nema prirodnog saveznika, već samo partnere i da mora sama na sebe da se oslanja.

Ukidanje jednoglasnog donošenja odluka u spoljnoj politici podržao je i šef luksemburške diplomatije Žan Aselborn.

On je kazao da postizanje jedinstvenog stava u vezi sa važnim pitanjima postaje sve teže, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o politici azila, Aselborn smatra da jedna država ne može sama savladati problem migracije, već samo EU zajedno.

Savjetnik mađarskog premijera, Zoltan Balog, rekao je da je moguće da će se promijeniti sistem donošenja odluka i da bi većinski trebalo da se odlučuje najprije u pitanjima zaštite spoljnih granica.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније