Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Beta ]

08. 06. 2018. 22:50 >> 22:43
1

PO NAREDBI VLASTI

Uništeni podaci o "gulazima"

Moskovski muzej posvećen nekadašnjim sovjetskim logorima za prisilan rad saopštio je da je otkrio tajnu naredbu ruskih vlasti iz 2014. godine kojom je činovnicima naloženo da unište podatke o zatvorenicima u takozvanim "gulazima".

Taj potez mogao bi da ima katastrofalne posljedice na proučavanje istorije tih logora, naveo je danas Muzej istorije gulaga.

U zloglasne sovjetske logore poslato je 30-ih i 40-ih godina prošlog vijeka oko 17 miliona ljudi, od kojih je najmanje pet miliona osuđeno na osnovu lažnih svjedočenja.

Predmeti osuđenika najčešće su uništavani, ali su njihovi lični podaci čuvani na posebnim registracionim karticama, koje su još u posjedu policije i bezbjednosnih službi.

Muzej je danas saopštio da je otkrio tajnu naredbu iz 2014. godine kojom je ruskim zvaničnicima naloženo da unište registracione kartice zatvorenika, koji imaju više od 80 godina, što bi obuhvatilo gotovo sve njih.

Stručnjak Muzeja Aleksander Makejev rekao je za agenciju Interfaks da su te kartice uništene u jednom regionu na Dalekom istoku, gdje su bili neki od najvećih sovjetskih logora u kojima su mnogi zatočenici umrli.

Iako je represija koju je sprovodio sovjetski diktator Josif Staljin ostavila dubok ožiljak na ruskoj naciji i uništila živote miliona ljudi, prethodnih godina su primjetna nastojanja ruskih zvaničnika da relativizuju Staljinov teror, isticanjem njegovih zasluga za pobjedu u Drugom svjetskom ratu i za izgradnju ekonomije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније