Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Dnevnik.hr; Objavila P.B. ]

07. 06. 2018. 09:16   >>  09:06

NAUČNICI UPOZORAVAJU

Sve češće poplave u SAD

Poplave zbog visoke plime širom SAD događaju se dva puta češće neko prije samo 30 godina, i taj trend će se nastaviti sa porastom nivoa mora, otkriva novi izvještaj agencije američke vlade.

Američka Nacionalna okeanografska i atmosferska administracija, u svom izvještaju upozorava da su poplave koje izazivaju visoke plime, prošle godine postavile rekord u više od četvrtine od 98 lokacija koje ta agencija nadgleda širom zemlje.

U izvještaju se navodi da je prošle godine Sabine Pass u Teksasu imao 23 dana takvih poplava, dok su Altantic City i Boston imali po 22 takva dana.

Neki gradovi u drugim dijelovima SAD imali su manje poplava, ali su u mnogima od njih zabilježene rekordne visine vode.

"I pored godišnjih i regionalnih razlika, trend je sasvim jasan: Zbog porasta nivoa mora, prosječna nacionalna učestalost plimskih poplava je udvostručena u odnosu na prije 30 godina", piše u izvještaju.

Ben Horton, istraživač sa Univerziteta Rutgers, kaže da to predstavlja "upozorenje" i dodaje da je duž čitave američke obale potrebna akcija.

On je, takođe, ocijenio da je izvještaj značajan jer ga je uradila agencija administracije predsjednika Donalda Trumpa koji osporava da se klima mijenja, i zato što pokazuje da se "problemi na našim obalama pogoršavaju i pogoršaće se".

Sa porastom nivoa mora, u primorskim mjestima širom SAD dešavaju se poplave koje zatvaraju puteve ili sve više remete normalne dnevne aktivnosti.

Pomenuti izvještaj navodi da su takve poplave dostigle reokordne nivoe duž jugoistočne atlantske obale i na istoku Meksičkog zaliva, uz podatak da je i San Diego u Kaliforniji imao do tada nezabilježnih 13 dana poplava od visoke plime.

Prognoze vremena za ovu i naredne godine upozoravaju da bi moglo doći do još češćih poplava i na istočnoj i na zapadnoj obali SAD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније