Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Beta ]

06. 06. 2018. 23:29   >>  23:23 2

NJEMAČKA

Istraga protiv bivšeg naciste

Njemačko tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv još jednog osumnjičenog bivšeg pripadnika nacističkih paravojnih formacija zbog učešća u masakru tokom Drugog svjetskog rata, saznaje Asošiejted pres.

To je treći slučaj otvoren u posljednjih nekoliko mjeseci u Njemačkoj protiv pojedinaca za koje se vjeruje da su bili dio nacističkih odreda smrti.

Sva tri slučaja pokrenuta su zahvaljujući novom pravnom argumentu koji je njemački sud nedavno ustanovio, da osoba koja je pomagala nacističkoj mašineriji može da bude osuđena za saučesništvo u masovnom ubistvu, i onda kada ne može da bude dovedena u vezu s konkretnim egzekucijama.

Najnovija istraga pokrenuta je protiv 95-godišnjeg Vilhelma Karla Fridriha Hofmajstera, bivšeg pripadnika "zaštitnih odreda" (SS), osumnjičenog da je bio dio jednog odreda smrti na teritoriji Ukrajine.

Stručnjaci navode da su nacističke paravojne "ajnzacgrupe", sastavljene od pripadnika "zaštitnih odreda" i policijskog osoblja, odgovorne za više od milion likvidacija na okupiranim teritorijama tokom Drugog svjetskog rata.

Ajnzacgrupa "C", u kojoj je bio Hofmajster, izvela je 29. i 30. septembra 1941. godine masakr u Babinom Jaru u blizini Kijeva, streljavši gotovo 34.000 ljudi u ta dva dana.

Njemački tužioci koji istražuju ratne zločine nacista utvrdili su da je Hofmajster sa svojom jedinicom bio u Ukrajini u to vrijeme, ali ga još nisu povezali sa konkretnim ubistvima.

Poznati lovac na naciste Efraim Zurof iz Centra Simon Vizental rekao je da proširenje optužbi za saučesništvo u ubijanju sa kula stražara koncentracionih logora pripadnika ajnzacgrupa povećava mogućnost novog talasa istraga protiv nekadašnjih nacista.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније