Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

05. 06. 2018. 23:00 >> 22:52

SASTANAK U LUKSEMBURGU

Zemlje EU podijeljene u stavovima o azilu

Zemlje Evropske unije ostale su danas duboko podijeljene u stavu prema reformi pravila EU za upravljanje prilivom izbjeglica i migranata.

Ministri zemalja EU za migraciju, koji su se sastali u Luksemburgu, ne očekuju da će 28 zemalja-članica EU prihvatiti nove predloge za osavremenjivanje sistema azila.

Odnosi u EU su se pogoršali posebno u Srednjoj i Istočnoj Evropi zbog stavova protiv migranata od 2015. godine, kada je došlo znatno više od milion ljudi, uglavnom Sirijaca, izbjeglica od rata, porazivši mogućnosti Grčke i Italije i iznenadivši Njemačku koja je preuzela stotine hiljada.

Lideri EU su insistirali da se blokada odnosa prema migrantima i izbjeglicama mora prevazići ovog mjeseca.

U svom prvoj političkom govoru, novi italijanski premijer Djuzepe Konte je proglasio imigracionu politiku EU "neuspešnom" i zatražio ponovne pregovore. Italija je ove godine glavna ulazna tačka za hiljade migranata u Evropu preko Sredozemnog mora.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Njemačke Štefan Majer rekao je da "u predlozima za izmjenu imigracionih propisa EU još ima značajnih manjakvosti", dok je holandski ministar za migracije Mark Harbers rekao da "mnogo država članica još ima teme o kojima treba raspravljati".

"Prvo moramo popraviti ulazna vrata", rekao je belgijski ministar za migracije Teo Franken novinarima. "Tek tada možemo postići kompromis o tome ko šta radi. Ako ne budemo imali rješenje za masovan priliv ilegalnih stranaca u našu Evropu, biće to kraj Evrope i nikada nećemo izaći iz ove krize".

Međutim, premijer Danske je predvidio da bi novi evropski sistem azila mogao biti uspostavljen već sledeće godine i rekao da bi tražioce azila čije su odbije odbijene, mogli slati u zemlje koje "nijesu na listi želja migranata".

Premijer Lars Leke Rasmusen nije danas iznio pojedinosti o tome, sem da je nekoliko evropskih zemalja već raspravljalo o takvom planu.

Većina neslaganja je o tome ko treba da se stara o migrantima kada stignu i koliko dugo. Po sadašnjim pravilima EU, pridošlice moraju da se registruju za azil u prvoj zemlji EU u koju uđu. To značilo da Grčka i Italija snose većinu tog tereta. Međutim, neke zemlje - Mađarska i Poljska - su odbile da ispune bilo koje kvote prijema migranata koje su podijeljene među evropskim državama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније