Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ CNN, Objavila P.B. ]

05. 06. 2018. 15:58   >>  15:58

IRANSKI VOĐA

Hamnei naredio pripreme za obogaćivanje uranijuma

Vrhovni vođa Irana Ajatolah Ali Hamnei naredio je pripreme za početak obogaćivanja uranijuma, povećavajući pritisak na evropske države koje se trude da tu zemlju zadrže na nuklearnom sporazumu.

Hamnei je rekao je da iranski narod i vlada neće dozvoliti da i dalje budu pod sankcijama i da poštuje nuklearne restrikcije.

"Onaj ko napadne Iran biće napadnut deset puta jače", poručio je Hamnei.

Iran će danas informisati nadzornu agenciju UN u Beču o ponovnom započinjanju procesa obogaćivanja uranijuma. 

U Iranu vlada nezadovoljstvo, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp povukao svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Nuklearni sporazum iz 2015. uveo je ograničenja iranskom nuklearnom programu u zamjenu za ukidanje najvećeg broja sankcija.

Suština sporazuma iz 2015. godine je to što je njime nametnuto takvo ograničenja nuklearnog programa Irana koje ga onemogućava da proizvede bombu, a u zamjenu je dobio ukidanje većine američkih i međunarodnih sankcija.

Iran može da obogaćuje uranijum samo do 3,67 odsto, koji se može koristiti kao gorivo reaktora, a to je daleko ispod 90 odsto potrebnih za proizvodnju oružja.

Sporazum takođe ograničava broj centrifuga za obogaćivanje uranijuma koje Iran može koristiti i ograničava ih na stariji, sporiji model.

Iran je uz to izmijenio reaktor za proizvodnju "teške vode" tako da ne može da proizvede plutonijum, i prihvatio je da svoje postrojenje za obogaćivanje, Fordo, duboko u planini, pretvori u istraživački centar.

Dao je više pristupa inspektorima Međunarodne agecije za atomsku energiju i uspostavio sistem koji omogućava tom tijelu UN da provjerava i druga postrojenja.

Zauzvrat, svetske sile su ukinule teške ekonomske sankcije koje su isključile Iran iz međunarodnog bankarstva i svjetske trgovine naftom.

To je omogućilo Iranu da kupuje komercijalne avione i sklapa druge poslove i odmrzlo milijarde dolara koje je Iran imao u inostranstvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније