Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: P.B. ]

02. 06. 2018. 14:50 >> 14:44

JUNKER TVRDI

Rimu ne treba držati lekcije

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je u intervjuu za njemačke listove na poštovanje Italije i njene vlade populista i ekstremne desnice.

Kako kaže, ne treba "držati lekcije" Rimu.

"Treba da pokažemo poštovanje prema Italiji", rekao je Junker u intervjuu za Funke Mediengrupe, dan pošto je zakletvu položila nova italijanska vlada sastavljana od antisistemskog Pokreta pet zvjezdica i krajnje desničarske Lige.

Vladu vodi Đuzepe Konte, pravnik potpuno nov u politici koji treba da primijeni program protiv štednje i za bezbjednost, oko koga su se dvije partije saglasile pre dvije sedmice.

Upitan o ogromnom dugu Italije, Junker je rekao da nije za to da se Rimu drži lekcija.

"Mnogo se to radilo sa Grčkom, i posebno od strane zemalja njemačkog govornog područja", u vrijeme grčke krize rekao je Junker.

On je rekao da ne treba ponoviti greške napravljene sa Atinom, posebno kada je premijer Aleksis Cipras, vođa radikalno lijeve Siriza partije došao na vlast početkom 2015. godine.

"Dostojanstvo grčkog naroda bačeno je pod noge. To ne treba da se ponovi sada sa Italijom", rekao je predsjednik Evropske komisije.

Rekao je da se zalaže za to da se mirno djeluje i da ne želi uopšte da se miješa u pitanja italijanske unutrašnje politike.

Junker je rekao da jako cijeni italijanskog predsjednika Serđa Matarelu, ali da sa njim nije razgovarao o italijanskoj političkoj krizi.

"Čestitam sebi što nisam intervenisao iako je izazov bio veliki. Italijani imaju istančanu percepciju onoga što je dobro za njihovu zemlju i izaći će iz toga", rekao je Žan-Klod Junker.

Italijanski predsjednik je u prvom trenutku odbio da prihvati prvi predloženi sastav vlade Đuzepea Kontea zbog ministra finansija koji je bio protiv EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније