Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

31. 05. 2018. 11:25 >> 11:15

MEĐUSOBNE OPTUŽBE

Hejli:SB UN pristrasan zbog blokade osude Hamasa

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli kritikovala je Savjet bezbjednosti sinoć jer nije zajednički osudio raketne napade na Izrael, optuživši ga da je pristrasan.Kuvajt, nestalni član Savjeta, predstavnik arapskih zemalja blokirao je nacrt saopštenja koji su pripremile SAD za taj sastanak, podsjetivši da je predstavio sopstveni nacrt koji se bavi krizom.

 

 

 

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli kritikovala je Savjet bezbjednosti sinoć jer nije zajednički osudio raketne napade na Izrael, optuživši ga da je pristrasan.Kuvajt, nestalni član Savjeta, predstavnik arapskih zemalja blokirao je nacrt saopštenja koji su pripremile SAD za taj sastanak, podsjetivši da je predstavio sopstveni nacrt koji se bavi krizom.

"Sramno je da Savjet bezbjednosti propusti da osudi raketne napade Hamasa na izraelske civile dok je Savjet za ljudska prava odobrio slanje tima da istraži izaelske akcije preduzete u somoodbrani", rekla je Hejli prije sastanka sazvanog da se diskutuje eskalacija nasilja u pojasu Gaze.

Ona je apelovala na članove SB UN da ispitaju akcije ekstremističkog Hamasa bar isto toliko koliko i legitimno pravo Izraela na samoodbranu, kako je rekla, prenijeli su izraelski mediji.

Takođe je ocijenila da se SB uvijek lako ustrijemi na Izrael bez obzira na činjenice i okolnosti.

SAD su tražile sastanek SB UN nakon najozbiljnije eskalacije nasilja između Izraela i ekstremističkih organizacija u Gazi od rata izraelske vojske i Hamasa 2014. godine.

U utorak su palestinski Islamski džihad i Hamas koji vlada pojasom Gaze ispalili desetine minobacačkih projektila i raketa na Izrael, izazvavši osvetničke udare Izraela iz vazduha.

Ranjeno je četvoro Izraelaca i pričinjena šteta u dvorištu vrtića jedan sat prije nego što su djeca stigla i u jednoj kući u kojoj je porodica spavala u obezbijeđenoj sobi. Na palestinskoj strani nije bilo žrtava.Kuvajt s druge strane traži da se glasa u SB UN ove nedjelje o nacrtu rezolucije u kojoj se poziva na razmatranje mjera o zaštiti palestinskih civila, sudeći po tekstu do koga je došla agencija Frans pres.Izraelski ambasador u UN Dani Danon najavio je da će se tom dokumentu usprotiviti SAD koje imaju pravo veta.

"Narodu Gaze nije potrebna zaštiti od izvora spolja. Narodu Gaze je potrebna zaštita od Hamasa", rekla je Hejli.

Napeto zatišje zavladalo je u pojasu Gaze nakon nasilja u utorak i u srijedu u rano jutro, zahvaljujući navodnom posredovanju Egipta da se uspostavi prekid vatre. Hamas je dogovor potvrdio, a izraelski zvaničnici javno porekli.

U izjavi novinarima izraelski ambasador je najavio da će Izrael odgovoriti na svaki budući napad bilo kojom silom je potrebno da zaštiti svoj narod od terorizma, kako je rekao.

Nasilje ove nedjelje izbilo je nakon masovnih plaesitnskih protesta započetih 30. marta u kojima je izraelskom vatrom ubijeno više od 110 Palestinaca.

Protesti su održavni jednom nedjeljno, a kulminirali su 14. marta kada je ubijeno najviše Palestinaca, više od 60.

Savjet za ljudska prava UN je ovog mjeseca usvojio rezoluciju kojom se apeluje na istragu izraelskih akcija za vrijeme tih protesta, što je razljutilo SAD i Izrael.Te zemlje su optužile Savjet da je jednostran.

Na jučerašnjem sastanku SB izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov upozorio je da su sukobi ove nedjelje pokazali koliko je region blizu novom ratu.

"Niko u Gazi ne može da priušti novi rat", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније