Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ Objavio: O.Z. ]

29. 05. 2018. 19:38 >> 19:34

VIŠE NEGO IZBJEGLICA

U svijetu 40 miliona interno raseljenih

Broj interno raseljenih osoba u svijetu povećao se sa 25 miliona, koliko ih je bilo 1998. godine, na 40 miliona, saopštili su iz Savjeta Evrope (SE).

Iz SE su rekli da je taj broj dvostruko veći nego broj izbjeglica.

„Situacija interno raseljenih osoba je ostala izvan mnogih dnevnih redova u međunarodnoj zajednici, koja je bila fokusirana na stanje migranata, azilanata i izbjeglica”, navodi se u saopštenju SE.

Prema podacima sa kraja prošle godine, u Evropi ima blizu četiri miliona interno raseljenih i to većinom u Ukrajini, Turskoj, Azerbejdžanu, Kipru, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

“Pojedini slučajevi, kao što su Srbija i Bosna, uzroke vuku još od ratova devedesetih godina, međutim utiču i prirodne katastrofe, kao što su poplave u Bosni i Hercegovini 2014. godine i zemljotres u Italiji 2016. godine, kao i klimatske promjene”, dodaje se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Iz SE su istakli da su interno raseljene osobe uglavnom marginalizovane, sa ograničenom mogućnošću da uživaju ljudska prava, a nemaju trajnog rješenja u bliskoj budućnosti, pa se u pojedinim djelovima Evrope u ovakvoj situaciji decenijama.

Oni su podsjetili da jedan od ključnih principa UN nalaže da raseljenost ne smije da traje duže nego što to nalažu uslovi i naveli da je u mnogo slučajeva primjećeno je da se "uslovi", kao što su neriješeni sukobi, "razvlače".

U SE smatraju da bi evropske vlade trebalo da urade mnogo više da okončaju muke interno raseljenih osoba.

“Za početak, trebalo bi da usvoje sveobuhvatne strategije za sprečavanje internog raseljavanja u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima", navodi se u saopštenju SE.

Države su obavezne da priznaju i poštuju ljudska prava interno raseljenih osoba u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim međunarodnim dokumentima, poštujući pritom njihove humanitarne i društvene potrebe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније