Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

28. 05. 2018. 16:42   >>  16:42

ABAS O STRESU

"Zbog Jerusalima sam bio u bolnici"

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je izjavio danas, nakon što je pušten iz bolnice u Ramali na Zapadnoj obali, da je stres koji je pretrpio zbog odluke SAD da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela uticao na njegovo zdravstveno stanje.

U pratnji dva sina i palestinskih zvaničnika, Abas je najavio brz povratak radu i zahvalio je pristalicama širom svijeta što su se raspitivali za njegovo zdravlje dok je bio u bolnici.

"Hvala bogu što sam pušten iz bolnice danas u punom zdravlju i vratiću se poslu od sjutra", rekao je palestinski lider, ali je nagovijestio da su preopterećenost poslom i stres zbog priznanja Jerusalima kao samo izraelskog, te preseljenje Ambasade SAD u taj grad uticali na njegovo zdravlje.

"Mi ćemo postići naš cilj, a to je nezavisna država s Jerusalimom kao glavnim gradom. Ako me je priča o Jerusalimu dovela u bolnicu, danas je napuštam i kažem da je Jerusalim glavni grad Palestine", rekao je Abas.

Palestinci su se oštro protivili američkoj odluci o Jerusalimu i preseljenju ambasade iz Tel Aviva.

Oni vjeruju da taj potez SAD minira njihovo polaganje prava na istočni Jerusalim koji je Izrael anektirao nakon što ga je okupirao u ratu 1967.

Osamdesettrogodišnji palestinski lider bio je u bolnici od 20. maja zbog visoke temperature i upale pluća, poslije operacije uva, kako je rečeno.

Tako dug boravak u bolnici podstakao je spekulacije o njegovom stanju, posebno zato što nije odredio nasljednika.

Džibril Radžub, bivši šef palestinske bezbjednosti, koji se smatra jednim od mogućih Abasovih nasljednika, izjavio je da neki koriste Abasovu bolest za političke poene i da bi trebalo da ih je sramota.

Visoki političar u Abasovoj partiji Fatah Abas Zaki najavio je da će Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) biti nadležna ako mjesto predsjednika bude upražnjeno.

Abas je za predsjednika izabran na četiri godine 2005, ali od tada nije bilo izbora.

On je tvrdio da su izbori nemogući u uslovima dubokih podjela između njegovog sekularnog Fataha i ekstremističkog Hamasa koji kontroliše pojas Gaze.

Abas je decenijama vodio pregovore s Izraelom, ali bez rezultata i ta zemlja ga ne cijeni, naročito zbog nedavnih antisemitskih i anti izraelskih govora. On nije popularan ni među Palestincima, navode izraelski mediji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније