Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 05. 2018. 21:41 >> 21:32

ITALIJA BEZ VLADE

Konte vratio mandat, uskoro o izborima

Mandatar za sastav nove italijanske vlade Đuzepe Konte saopštio je predsjedniku Italije Serđu Matareli da nije uspio da oformi vladu i vratio mu mandat, navodi AP.

Novinarima je saopšteno večeras da je Konte "vratio mandat" za sastav vlade koji mu je Matarela povjerio prije četiri dana, na predlog populističkih stranaka, desničarske Lige i antisistemskog Pokreta pet zvezdica (M5S).

Problem je nastao pošto je lider Lige Mateo Salvini insistirao da ministar ekonomije u novoj vladi bude evroskeptični Paolo Savona, koji je otvorio pitanje mogućeg izlaska Italije iz evrozone, dok je Matarela čvrsto proevropski nastrojen.

Salvini je nagovijestio novinarima da je odbio da prihvati Matarelin veto na izbor Savone za ministra ekonomije.

Predsjednik Serđo Matarela izjavio je da nije mogao da podrži formiranje vlade kao i da će vrlo brzo odlučiti da li će biti novih izbora.

On je, nakon što je mandatar za sastav nove vlade Đuzepe Konte vratio mandat, saopštio da je članstvo u evro zoni fundamentalno za Italiju i da on mora da nastavi da čuva ušteđevinu Italijana, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, izbor ministra ekonomije šalje poruku o vladi, a izbor Savone značio bi izlazak Italije iz evro zone.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније