Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

27. 05. 2018. 16:27 >> 16:17

NOVA OPASNOST

Havaji: Lava prodrla u elektranu

Široka masa lave ušla je u kompleks geotermalne elektrane Puna na Havajima što predstavlja novu opasnost nakon što je istopljena stijena iz vulkana Kilauea uništila veliki broj kuća.

Američka agencija za geološka istraživanja (USGS) navodi da je lava došla do elektrane nakon što je u proteklih nekoliko dana uništila više desetaka okolnih imanja, prenmosi Radio Slobodna Evropa.

Erupcija vulkana Kilauea počela je 3. maja nakon čega su vlasti zatvorile elektranu odakle je uklonjeno 227.000 litara zapaljive tečnosti i deaktivirani su izvori pare i gasa duboko ispod Zemljine površine.

Guverner Havaja istakao je da su izvori elektrane stabilni. Međutim, lava do sada nije nigdje u svijetu prekrila neku geotermalnu elektranu tako da je potencijalna opasnost nepoznata.

Mještani su se žalili na opasnost po zdravlje od isparenja iz elektrane od kako je otvorena 1989. godine. U proteklih 24 sata registrovano je između 250 i 270 potresa vulkana Kilauea, a četiri eksplozije u subotu su izbacile pepeo u visinu do 4,5 kilometara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније