Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

27. 05. 2018. 10:15   >>  10:09

OLUJA ALBERTO

Florida, Alabama i Misisipi se spremaju za vanredno stanje

Florida, Alabama i Misipi započele su sa pripremama za vanredno stanje zbog oluje Alberto koja je sve bliža.

Kako prenosi AP, očekuje se da će ova oluja koja se polako kreće izazvati velike nepogode širom istočnog dijela Meksičkog zaliva tokom vikenda.

Danas se očekuju snažni pljuskovi u djelovima Floride, Luizijane, Misisipija i Alabane.

Nacionalni centar za uragane sa sjedištem u Majamiju izdao je upozorenja na tropsku oluju za djelove Floride i Alabame navodeći da je moguće da će takvi uslovi zadesiti te oblasti do večeras.

Uoči oluje guverneri Floride, Alabame i Misisipija proglasili su vanredno stanje.

U dva ujutru po istočnoevropskom vremenu, Nacionalni centar za uragane je saopštio da se Alberto nalazi na oko 615 kilometara južno od grada Apalačikola u Floridi i da se kreće ka sjeveroistoku brzinom 20 kilometara na sat sa vjetrovima jačine 65 kilometara na sat.

Kako je agencija ranije izvijestila, guverner Floride, Rik Skot je juče proglasio vanredno stanje u 67 okruga u toj saveznoj američkoj državi, a vlasti na Floridi su zamolile građane da ovu oluju shvate ozbiljno.

Direktor službe za vanredne situacije, Ves Mol, kazao je da tačno vrijeme udara oluje nije sigurno, ali naglasio da će cijela država osjetiti njenu snagu.

Kako je navedeno, moguće je da će doći do izlivanja rijeka iz korira, tornada i poplava, navodi agencija.

Suptropska oluja Alberto, prva koja je u 2018. dobila ime u sezoni uragana, kreće se Karipskim morem i prijeti da ovog vikenda donese teške kišne padavine, prouzrokuje klizišta i poplave u djelovima Meksika, Kube, Floride i istočne obale Meksičkog zaliva.

Alberto je u petak prošao pored obala Meksika i Kube, a obje države su izdale upozorenja na oluju u određenim obalskim djelovima kao i na teške kišne padavine koje će dostići i 63 centimetra.

Kako je AP naveo Centar za uragane je tada saopštio da je širom Florida Kiza i južne i jugozapadne Floride moguća poplava usljed kiše i do 30 centimetara.

Suptropska oluja ima manje izdefinisan centar nego što to ima tropska oluja, a njeni najjači vjetrovi su mnogo dalji od njenog centra.

Suptropske oluje mogu da se razviju u tropske i potom ojačaju u uragane.

Agencija navodi da Alberto dolazi prije vremena, s obzirom na to da sezona uragana počinje 1. jula.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније