Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

26. 05. 2018. 22:04   >>  21:54 1

NAKON REFERENDUMA O ABORTUSU

Irski premijer pozdravio tihu revoluciju u zemlji

Irski premijer Leo Varadkar pozdravio je danas "tihu revoluciju" u zemlji pošto su rezultati referenduma ukazali da su Irci ubjedljivo glasali za liberalizaciju zakona o abortusu.

Vardakar je govorio poslije objava izlaznih anketa koje ukazuju na snažnu podršku za reformu zakona, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Zvaničnici izborne komisije u Irskoj potvrdili su danas rezultate izbornih anketa nakon referenduma u Irskoj i veliku pobjedu zagovornika prava na abortus, javljaju agencije.

"Narod je rekao svoje. On je rekao da nam je potreban moderan Ustav za modernu zemlju", rekao je Varadkar, prenosi BBC.

Premijer koji se pred referendum zalagao za liberalizaciju rekao je da je na djelu bila "kulminacija tihe revolucije koja se odvijala u Irskoj posljednjih 20 godina".

Premijer je dodao da irski glasači "imaju poštovanje za žene i povjerenje da će one donositi ispravne izbore i odluke o svom sopstvenom zdravlju".

Skoro 3,5 miliona glasača je bilo pozvano da donese odluku poslije teške kampanje, tokom koje su se povećale razlike između gradova i sela, mladih i manje mladih.

Na referendumu je postavljeno precizno pitanje o ukidanju 8. amandmana na irski Ustav, usvojen 1983, koji zabranjuje abortus u ime prava na život "nerođenog djeteta (...) podjednako kao i majke". Poslije smrti jedne trudne žene od sepse, 2013. je uvedena reforma koja je dozvolila izuzetak u slučaju da je život majke ugrožen.

Varadkar je rekao da će ubjedljiva pobjeda strane za liberalizaciju dati njegovoj vladi jači mandat kada bude pripremala zakone o abortusu koji će biti podnijeti parlamentu na usvajanje već za nekoliko mjeseci.

Irsko zakonodavstvo je među najrestriktivnijim u Evropi, uz Maltu i Severnu Irsku, pa su od 1983. desetine hiljada žena odlazile u inostranstvo da bi abortirale.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније