Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

26. 05. 2018. 09:36 >> 09:27

BOJE SE ZAHTJEVA

Demonstracije protiv MMF-a u Argentini

Stotine hiljada Argentinaca demonstrirale su protiv pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o sporazumu o pomoći.

 

 

Argentina je zatražila kreditnu pomoć poslije krize svoje valute, pezosa koji je izgubio 20 odsto vrijednosti prema dolaru za mjesec dana.

Demonstranti se boje zahtjeva MMF.

"Znamo da neoliberalni kolonijalizam nudi samo bijedu. Treba mu se suprotstaviti na ulici i na biralištima", navodi se u zajedničkoj deklaraciji koju je pročitao jedan od demonstranata.

Danijel Filmus, ministar u bivšoj ljevičarskoj vladi, zatražio je da se o uslovima sporazuma s MMF raspravlja u Parlamentu i da ih poslanici odobre.

Sindikalni lider Ugo Jaski smatra da je povratak Argentine MMF-u "potvrda nadmoći finansijske špekulacije".

"Nijesam glasao za (predsjednika) Maurisija Makrija, ali vjerujem da je obmanuo mnoge ljude. Nije održao obećanja iz kampanje i zadužio nas je", rekla je zvaničnica Karmen Gutijeres.

Da bi smanjila budžetski deficit od 3,9 odsto BDP, Vlada je najavila politiku štednje kao jedini način da se obuzda inflacija i podstakne rast.

Dio stanovništva smatra da se već pristalo na prevelike žrtve, posebno zbog djelimičnog smanjenja državnih subvencija za vodu, struju i gas, dok inflacija već 10 godina prelazi 20 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније