Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

25. 05. 2018. 23:35   >>  26. 05. 2018. 01:34

FORUM U SANKT PETERBURGU

Makron i Abe kritikovali Trampove odluke

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je odluka o premještanju američke ambasade u Jerusalim bila pogrešna, dok je japanski premijer Šinzo Abe izrazio žaljenje zbog otkazivanja samita između američkog predsjednika i sjevernokorejskog lidera i kritikovao Trampovu odluku o uvođenju carina od 25 i 10 odsto na uvoz željeza i aluminijuma.

Makron i Abe govorili su danas na 22. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Francuski predsjednik je kazao da je i ranije govorio da je odluka premještanju ambasade SAD-a bila pogrešna.

"Mislim da situaciju u regionu ne trebamo dodatno destabilizovati", rekao je Makron, prenosi Anadolija.

Dodao je da će Francuska i dalje podržavati ideju o dvodržavnom rješenju, napominjući da nijesu zaboravili ljude koji žive na tom području. Naglasio je da je potrebno pokrenuti pregovore u vezi s pitanjem dvodržavnog rješenja kako bi ljudi na tom području konačno živjeli u miru.

Dotakao se i odluke SAD-a o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom, napominjući da se sve zemlje međusobno moraju poštovati.

"Ako potpisujemo neki sporazum, onda moramo ostati dio toga bez obzira ko će napustiti dogovor. Ono što se potpiše mora biti i sprovedeno", rekao je francuski predsjednik.

Premijer Japana Šinzo Abe je, govoreći o samitu SAD-a i Sjeverne Koreje, kazao da bi dvije zemlje trebale da razgovaraju o uništenju hemijskog oružja i oružja za masovno uništenje.

Istakao je da Japan, iako je saveznik SAD-a, ne prihvata carinu od 25 i 10 odsto na uvoz željeza i aluminijuma, napominjući da SAD u pogledu uvoza čelika nema drugo rješenje osima Japana.

"Zbog toga će biti oštećeni američki potrošači koji koriste japanske proizvode", rekao je Abe.

Podsjetimo, ovogodišnji Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 24. do 26. maja.

Glavna tema foruma je "Izgradnja ekonomije povjerenja", u okviru kojeg će učesnici i gosti foruma iz cijelog svijeta moći da diskutuju o najvećim izazovima s kojima se globalna poslovna zajednica danas susrijeće, kao i da identifikuju potencijale ekonomskog rasta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније