Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: P.B. ]

25. 05. 2018. 21:17 >> 22:02
1

U NJEMAČKOJ

Stvaraju se kvartovi za bogate i siromašne

U Njemačkoj je sve prisutniji fenomen tzv. socijalne segregacije, tj. stvaranja gradskih četvrti u kojima žive isključivo bogati ili isključivo siromašni građani, zaključak je Naučnog centra za socijalna istraživanja iz Berlina, prenosi javni servis ARD.

"Studija je pokazala da je između 2004. i 2014. došlo do rasta pojave socijalne segregacije u 80 odsto njemačkih gradova“, rekao je jedan od autora studije Marsel Helbig za ARD.

On i koautorika studije Stefani Jahnen su u 74 njemačkih gradova ispitivali gdje žive osobe koje primaju neki oblik socijalne pomoći. Tako su došli do tzv. segregacijskog indeksa koji pokazuje zastupljenost siromašnijih dijelova društva i koliko njih bi trebalo preseliti u neke druge dijelova grada kako bi socijalna rasprostranjenost bila približno jednaka.

Među gradove sa najvećom tendencijom stvaranja socijalnih geta spadaju Potsdam, Rostok, Šverin, Hale i Vajmer, na istoku Njemačke.

"Ovdje postoji jasna granica: oni koji zarađuju manje ostaju u svojim socijalističkim naseljima na ivici grada, dok dobrostojeći useljavaju u restaurirana gradska jezgra“, objašnjava Helbig.

Ovaj trend se djelimično može uočiti i u Berlinu, gdje su danas skupe i pomodne četvrti poput Prenclauer Berga nekada bila mjesta za siromašnije slojeve stanovništva, dok su oni kojima je to država dopuštala selili u novogradnje sa višim stambenim komforom poput centralnog grijanja.

Drugi razlog je taj što se subvencionirani stanovi nalaze uglavnom u predgrađima koja nisu zanimljiva za privatne ulagače.

Izuzetak od ovog trenda su gradovi poput Drezdena ili Magdeburga koji su u Drugom svjetskom ratu bili skoro uništeni pa tako danas ni nema urbanističke podjele na starogradnju i novogradnju.

Na zapadu zemlje najviši stepen socijalne segregacije zabilježen je u gradovima poput Kelna, Dortmunda ili Esena.

U dijelovima grada sa nižim socijalnim slojem stanovništva povećana je i zastupljenost porodica sa djecom, što negativno utječe na njihov razvoj.

"Iz istraživanja znamo da i dio grada u kojem djeca odrastaju utiče na uspjeh u školi i kasnije u karijeri“, zaključuje Helbig.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније