Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

s.đ. [ RSE ]

24. 05. 2018. 09:50   >>  09:40 3

VJEKOVNI SAVEZNICI

Može li EU da "pokaže zube" Trampu?

Ne kidajte grubo niti prijateljstva, jer ako ih treba ponovo vezati ostaće čvorovi, upozoravao je Abraham Linkoln. U odnosima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država sve je više nesuglasica, tako da je pitanje kako će se jednog dana ponovo harmonizovati odnosi dva vjekovna transatlantska saveznika, koja, doduše, još uvijek pripadaju istoj hemisferi, zapadne, liberalne demokratije naspram nezapadnog, uglavnom, neliberalnog svijeta koji je u usponu.

Međutim, ta odrednica liberalna demokratija kao vezivno tkivo postaje sve praznija ljuštura koju nagrizaju sve protivurječniji interesi dva nekada bliska saveznika.

U pitanju je sve veća frustracija Evropljana zbog višedecenijske asimetrične zavisnosti, odnosno mnogo veće upućenosti starog kontinenta na bezbjednosne garancije SAD, nego obrnuto, zbog čega su često morali da slijede interese Vašingtona i kada mu to nije odgovaralo.

Njihove sporadične nesuglasice postaju sve dramatičnije nakon izbora Donalda Trampa za predsjednika SAD, koji je proklamovao politiku "Amerika na prvom mjestu".

Lista sporova je sve duža - od povlačenja SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, zatim primjedbi Vašingtona da evropski partneri u NATO uglavnom ne izdvajaju dogovorenih dva odsto društvenog proizvoda za odbranu, namjere Trampove administracije da uvede carine na uvoz čelika i aluminijuma sa starog kontinenta do premještanja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim i odluke Bijele kuće da se povuče iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Razdor je poprimio takve razmjere da je poslovično smireni predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio prošle sedmice da je Tramp "oslobodio Evropu svih iluzija" nakon trgovinskog spora i povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Stoga je Tusk istakao da EU mora da bude ujedinjena kako bi se suočila sa novim fenomenom - "hirovitim samopouzdanjem američke administracije", isto kao i sa usponom Kine i agresijom Rusije.

"Posmatrajući posljednje odluke predsednika Trampa, neko bi čak mogao da pomisli da vam sa takvim prijateljem ne trebaju neprijatelji. Iskreno govoreći, Evropa bi trebalo da bude zahvalna predsjedniku Trampu jer se, zahvaljujući njemu, oslobodila svih iluzija", rekao je Tusk.

On je dodao da je Tramp pomogao Evropljanima da shvate da, "ako vam treba ruka koja pomaže, naći ćete je na kraju vaše ruke".

Reklo bi se da se Tramp nije previše uzbudio zbog izjave predsjednika Evropskog savjeta koja nije bila tako žestoka ni prema tradicionalnom rivalu Rusiji. Američki predsjednik je ponovio svoje ocjene da se EU "užasno" ponašala u trgovinskom odnosu sa SAD.

"Izgubili smo 151 milijardu dolara u razmjeni s Evropskom unijom prošle godine. Tako da mogu da me nazivaju svakakvim imenima, a da sam na njihovim mjestu i ja bih sebe nazivao takvim imenima, jer se to više neće dešavati", kazao je Tramp.

Evropski lideri očito postaju sve frustriraniji, ocjenjujući politiku američkog predsjednika kao nepredvidivu, što, po viđenju Brisela, onemogućava ozbiljne pregovore o sporovima i postizanje kompromisa.

Nediplomatski potez ambasadora SAD u Berlinu

Povlačenje zvaničnog Vašingtona iz nuklearnog sporazuma sa Iranom je veliki udar za EU, pre svega za Francusku, Nemačku i Veliku Britaniju koje su bile njegovi inicijatori, a kome su se priključili Rusija, Kina i SAD. Dogovor iz 2015. - takozvani Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) - kojim je predviđeno ograničenje nuklearnih aktivnosti Irana u zamjenu za popuštanje međunarodnih sankcija, bio je kulminacija decenijskih mukotrpnih pregovora.

Zbog toga evropski partneri pokušavaju po svaku cijenu da sačuvaju pomenuti ugovor kako bi ubijedili Iran da ga i dalje poštuje, a da zauzvrat dobija benefite po osnovu njega, uključujući i trgovinu i investicije. Međutim, problem je što su SAD najavile ponovo uspostavljanje sankcija koje su nakon potpisivanja sporazuma 2015. ukinute - ne samo iranskim firmama i organizacijama već i svim ostalim kojima posluju sa Teheranom, uključujući i evropske koje bi bile mnogo teže pogođene nego američke. Naime, sa izuzetkom Boinga i još nekoliko manjih operacija, kompanije iz SAD uglavnom nemaju značajnije poslovne aktivnosti u Iranu, koje su od ranije obustavljene.

Američki ambasador u Berlinu je nediplomatski otvoreno upozorio njemačke kompanije da "odmah" obustave poslovanje u Iranu.

Odbacujući ove prijetnje, njemački ministar privrede Peter Altmajer (Altmaier) je izjavio da je njegova vlada "spremna da razgovara sa svim firmama koje su u pitanju kako bi se minimalizovale negativne posljedice" povlačenja SAD iz sporazuma.

Istovremeno, francuski ministar finansija Bruno Le Mer (Maire) je istakao da "globalni doseg američkih sankcija čini Vašington ekonomskim policajcem planete, što je neprihvatljivo".

Lomljenje kopalja oko SWIFT-a

U cilju isključenja iranskih banaka iz međunarodnih finansijskih tokova, SAD će svakako nastojati da im onemoguće korišćenje SWIFT-a, čije je sjedište u Briselu, kao međunarodnog mehanizma koji olakšava prekogranična plaćanja.

Riječ je o sistemu koga je ustanovila 1970-ih grupa velikih globalnih banaka koje su željele da standardizuju način na koji se razmjenjuju informacije o transakcijama, umjesto dotadašnjeg pristupa da pojedine zemlje ili velike banke nameću svoje kriterijume.

Preko ovog mehanizma se dnevno obavlja oko 30 miliona transakcija između 11.000 banaka. Kada su 2012. godine SAD i EU uvele sankcije Iranu, SWIFT je isključio iz svojih redova 30 banaka iz Irana, uključujući i Centralnu banku. Nakon postizanja nuklearnog sporazuma, iranske finansijske institucije su ponovo povezane sa ovim međunarodnim sistemom.

Uprava SWIFT-a je saopštila da, prema uputstvu Trezora SAD, sankcije neće stupiti na snagu prije početka novembra, te da njegova misija ostaje "da kao globalni i neutralni provajder pruža usluge finansijskoj industriji".

Međutim, po riječima Benam (Behnam) Ben Taleblu, istraživača Fondacije za odbranu demokratija sa sjedištem u Vašingtonu (The Foundation for Defense of Democracies), za Evropljane je veoma rizično sukobljavanje sa Amerikancima oko SWIFT-a, "iako ovaj mehanizam mora da slijedi zakonodavstvo EU, ali Vašington ima ogromnu ekonomsku moć".

U vrijeme kada nije imao pristup SWIFT-u, Iran nije mogao da direktno dobija novac za izvezene energente, niti da plaća uvezenu robu. Na domaćem planu, iranske kompanije morale su da se vrate starom, sporom i skupom sistemu transferisanja novca - havala - koji nije praktičan za obične ljude i trgovce.

SAD će vjerovatno sankcionisati eventualno odbijanje EU da isključi Iran iz SWIFT-a. Međutim, to može biti štetno i po američke interese i imati ozbiljne posljedice po globalni finansijski sistem, ocjenjuje Blumberg (Bloomberg). Naime, ukoliko SWIFT postane nepouzdan, onda će postojati velika tražnja za alternativnim sistemima transakcija koje nude blokčejn (blockchain) i autoritarne države kako bi se popunila praznina.

Navodno, Rusija i Iran već razrađuju sistem plaćanja, koji počiva na blokčejnu, kako bi izbjegli transakcije u dolarima. Rusija je napravila alternativu SWIFT-u za domaću upotrebu i vrši pritisak na banke i firme u Evroazijskoj uniji da ga koriste. Kina takođe eksperimentiše od 2015. sa alternativnom opcijom za prekogranična plaćanja u juanu. Sistem nije u širokoj upotrebi ali može poslužiti zemlji koja želi da izbjegne sankcije.

"Što više problema za SWIFT, alternative će postati privlačnije. Povratak u svijet prije SWIFT-a, u kome su banke bile prinuđene da šalju i primaju informacije o transakcijama u različitim formama, nije nezamisliv," ocenjuje Blumberg.

Dragan Štavljanin, RSE

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније