Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Dnevnik.hr; Objavila P.B. ]

24. 05. 2018. 08:58   >>  08:48

LIBERALIZACIJA POBAČAJA

Irci na referendumu o abortusu

Nakon što su prije tri godine legalizovali istopolne brakove, Irci će u petak izaći na istorijski referendum o ublažavanju zakona o pobačaju, što bi moglo biti novi korak u liberalizaciji zemlje sa jakom katoličkom tradicijom.

Građani Irske će se izjašnjavati o osmom amandmanu Ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uveden izuzetak za majke kojima je u trudnoći život ugrožen.

Irski zakon o pobačaju najstroži je u Evropi i ne poznaje izuzetke čak ni u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.

Svake godine hiljade Irkinja koje žele da abortiraju putuju u inostranstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to uradile.

Odbacivanje osmog amandmana omogućilo bi prekid trudnoće bez restrikcija tokom prvih 12 sedmica trudnoće.

Pobornici prava na izbor u dominantno katoličkoj Irskoj tvrde da je osmi amandman sprječavao ljekare da rade abortuse čak i u slučajevima kada je život majki bio ugrožen.

Irska vlada kampanju "za" pokrenula je nakon što je Odbor za ljudska prava Ujedinjenih nacija više puta pozvao Dablin da uskladi svoje zakone sa međunarodnim standardima ljudskih prava.

Protivnici pobačaja, međutim, tvrde da bi glas "za" ukinuo svaku zaštitu nerođenoj djeci i doveo do uvođenja preblagih zakona o prekidu trudnoće na zahtjev.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније