Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

22. 05. 2018. 13:14   >>  13:08 3

ESKADRILA OPERATIVNA

Izrael prvi izveo napade avionima F-35 stelt

Izraelske vazduhoplovne snage su prve u svijetu izvele napade borbenim avionima F-35 stelt, izjavio je danas general major Amikam Norkin, komandant tih snaga.

"Eskadrila F-35 postala je operativna eskadrila. Mi smo izveli dva napada na Bliskom istoku sa F-35, prvi smo u svijetu koji su to učinili", rekao je on, obraćajući se stranim komandantima vazduhoplovnih snaga na konferenciji u Hercliji kraj Tel Aviva, prenijeli su izraelski mediji.

Norkin je pokazao fotografije tih borbenih aviona na kojima se vidi kako nadlijeću Bejrut, objasnivši da nijesu korišćeni u posljednjim napadu u Siriji, ali jesu u prethodna dva.

Osvrćući se na napad na Izrael 10. maja iz Sirije, on je rekao da su Snage Al-Kuds iranske Revolucionarne garde ispalile 32 rakete na izraelsku teritoriju, a ne 20, kako je ranije rečeno.

To je izazvalo oštar izraelski odgovor.

Izraelski komandant je takođe kazao da su sirijski sistemi za protiv-vazdušnu odbranu ispalili više od 100 raketa na izraelske avione dok su napadali iranske mete u Siriji u znak odmazde.

Iranske snage stacionirane u Siriji napale su izraelske vojne baze na Golanskoj visoravni, izazvavši jedan od najjačih izraelskih napada na tu susjednu zemlju od početka građanskog rata u njoj 2011. godine.

Izraelska vojska je najprije saopštila da je ispaljeno 20 raketa i da ni jedna nije pogodila izraelsku teritoriju, jer je četiri presretnuo odbrambeni protivvazdušni sistem "Gvozdena kupola", a druge su pale na sirijsku teritoriju.

Taj napad je prvi napad iranskih snaga na Izrael iz Sirije gdje se one bore na strani sirijskog predsjednika Bašara el Asada zajedno sa šiitskim milicijama i ruskim vojnicima.

Izrael je u znak odmazde napao više od 50 iranskih meta, a vojni portparol Ronen Manelis ga je opisao kao "jednu od najvećih operacija izraelskih vazduhoplovnih snaga u posljednjoj deceniji".

On je naveo da su uz desetine meta iranskih Snaga Al-Kuds izraelski avioni napali takođe logistička uporišta, vojni logor i obavještajne punktove.

Dvadeset troje ljudi je ubijeno u tim napadima, sudeći po podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Norkin je rekao da su iranske snage uspostavile bazu T-4, 250 kilometara od Izrael i iz te baze pokušale da napadnu Izrael koristeći dron prije nekoliko mjeseci.

Nakon tog incidenta izraelska vojska je primijetila da nastavljaju da gomilaju oruže u toj bazi, pa ju je napala tokom prethodnog mjeseca.

"U posljednjim nedjeljama shvatili smo da je Iran poslao dugometne rakete u Siriji, uključujući(BM-27) Uragan lansirne rampe koje smo napali sjeverno od Damaska”, rekao je on.

Uz to je naveo da izraelski protiv-vazdušmi odbrambeni sistemi "Erou", "Gvozdena kupola" i Davidova praćka imalu 85 odsto uspjeha u presretanju raketa.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније