Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Dnevnik.hr; Objavila P.B. ]

21. 05. 2018. 08:28 >> 08:23
1

NAKON IZBORA MINISTARA

Madrid nastavlja direktno upravljanje Katalonijom

Španska vlada će nastaviti direktno da upravlja Katalonijom nakon što su u novu vladu te pokrajine imenovani ministri koji su pod optužbom za pobunu protiv Španije u pritvoru ili inostranstvu, tvrde španske novine El Mundo i El Pais pozivajući se na izvore u vladi.

Španski premijer Marijano Rahoj danas bi trebalo da potpiše imenovanje novih katalonskih ministara, ali se čini da to neće uraditi čime će Madrid i nakon sedam mjeseci nastaviti da upravlja pokrajinom u kojoj živi 7,5 miliona stanovnika.

Novoizabrani predsjednik vlade Katalonije, Kvim Tora, u subotu je potpisao imenovanje 13 novih ministara a među njima su Žordi Turul i Žozep Rul, pritvoreni pored Madrida i Antoni Komin i Luis Pudž koje je prošle sedmice belgijsko pravosuđe odbilo da izruči Španiji.

Svi su oni optuženi za pobunu nakon što je 1. oktobra organizovan referendum o nezavisnosti Katalonije suprotno odluci španskog Ustavnog suda i nakon što je 27. oktobra u regionalnom parlamentu u Barseloni izglasano uspostavljanje republike Katalonije.

Bivši predsjednik vlade Karles Puidžemon je u Njemačkoj gdje čeka odluku o izručenju.

Imenovanje novih ministara uslijedilo je nakon što je Tora prije sedam dana imenovan za novog katalonskog premijera.

Novine El Mundo i El Pais pišu da je Rahoj kontaktirao opozicione lidere koji dijele istu poziciju prema katalonskom pitanju, Pedra Sančeza iz Španske socijalističke radničke stranke (PSOE) i Alberta Riveru iz stranke centra Građani, i rekao im da neće potpisati imenovanje nove vlade u Kataloniji.

Vladina kancelarija za odnose sa javnošću potvrdila je da je Rahoj kontaktirao Sančeza i Riveru, ali nije saopštio hoće li vanredne mjere ostati na snazi nakon ponedjeljka.

"Ne mogu zamisliti da španska vlada neće poštovati zakon", rekao je u Tora novinarima u jednom malom mjestu pored Barselone.

"Mi očekujemo objavljivanje zvaničnog državnog dokumenta sa navedenom vladom i ministrima", dodao je.

Katalonija je dobila vladu pet i po mjeseci nakon prijevremenih parlamentarnih izbora koje je sazvala španska vlada, ali ako danas ne bude potvrđena biće nastavljena neizvjesnost.

Od kada je smijenio prošlu vladu, Madrid gotovo sedam mjeseci direktno upravlja Katalonijom.

Tora, izabran uz podršku Pudžemona, poručio je da želi dijalog sa španskom vladom i vladajućom Narodnom strankom desnog centra premijera Marijana Rahoja.

Time je zatražio ukidanje privremenog direktnog upravljanja iz Madrida.

Portparol španske vlade i ministar kulture, Inigo Mendez de Vigo, rekao je u petak na konferenciji za medije da će vlada reagovati, ako Tora bude imenovao pritvorene katalonske zvaničnike.

"Ni jedan ministar ne može obavljati funkcije ako se nalazi u zatvoru, to nalaže zdrav razum", rekao je Mendez de Vigo.

Turul i Rul, predloženi za ministre, poručili su preko Tvittera da prihvataju imenovanje u cilju daljeg "služenja svim Kataloncima", a slično je poručio i Komin iz Brisela.

Pudžemon je na društvenim mrežama naveo da je riječ o „modernoj vladi za modernu zemlju, u službi modernog društva, otvorenog i evropskog.

"Čestitam novoj vladi", naglasio je.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније