Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

20. 05. 2018. 18:13   >>  18:04 4

ERGODAN U SARAJEVU

"Evropske zemlje pale na ispitu demokratije"

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je na Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD) u olimpijskoj dvorani "Zetra" u Sarajevu da su vlade evropskih zemalja, za razliku od BiH, danas pale na ispitu iz demokratije.

"Evropske države koje smatraju da su kolijevka demokratije, danas su pale na ispitu. A BiH je danas pokazala da je demokratska država", rekao je Erdogan na Kongresu UETD-a, koji je zapravo predizborni skup uoči prijevremenih predsjedničkih izbora u Turskoj, zakazanih za 24. jun.

Erdogan je planirao da predizborne skupove vladajuće AK partije održi u Njemačkoj i Holandiji, ali su vlasti tih zemalja to zabranile.

Kongresu je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i supruge Emine Erdogan i Sebija Izetbegović.

Turski predsjednik je rekao da je narod BiH, održavanjem skupa u "Zetri", "pokazao da prijateljstvo i zajedništvo sa narodom Turske traje i da će trajati", podsjetivši da mu je bošnjački ratni lider Alija Izetbegović pred smrt "ostavio jedan zavjet".

"Rekao mi je - Erdogane, vi se pobrinite za ovo područje. Mi BiH nikada nijesmo smatrali drugim područjem. Uvijek ćemo biti uz BiH. Evropski prostor za nas nije ništa novo", istakao je on.

Navodeći da su mnogi Turci otišli u evropske zemlje kako bi "ostvarili svoj san o budućnosti", Erdogan je istakao da je Turska uvijek imala istorijske odnose s zemljama Evrope.

"Mi nijesmo došljaci u Evropi, naši očevi su hiljadugodišnji Evropljani. Iako smo nakon odlaska Osmanlija povukli naše veze sa Evropom, one nikada nijesu prekinute. Evropa, koja nam je do juče bila tuđina, postala nam je domovina", ocijenio je predsjednik Turske.

On je upozorio da se ne smiju uništiti veze Turaka u Evropi i domovini, dodavši da je Turska osnovala instituciju koja se bavi pitanjima dijaspore.

Novi projekti za turske državljane u dijaspori

Erdogan je najavio nove projekte za turske državljane u dijaspori, ističući da se u nekim zemljama o njemu loše govori "zbog razjedinjenosti turske zajednice u tim zemljama".

"Sa jedne strane u nekim zemljama možete vidjeti građane sa turskom zastavom, a sa druge strane sa zastavom nekih organizacija", rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, došlo je vrijeme da se svi Turci ujedine, dodavši da evropski Turci imaju zadatak da obavezno uzmu državljanstvo države u kojoj žive, ali da ne gube prava u Turskoj.

"Čuvajte svoju vjeru i jezik. Ako to izgubite bićete izgubljeni", dodao je Erdogan.

Turski predsjednik je istakao da narod mora imati pravo demokratskog glasa i da će ga imati i na 24. juna na parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

"Uvijek smo podržavali rad naših nevladnih organizacija u Evropi. UETD je u tom smislu ostvario velike rezultate obezbijedivši pomoć našim građanima. Trenutno se u našoj državi obrazuje preko četiri hiljade ljudi iz drugih država", kazao je Erdogan.

Osujetiti neprijateljstvo prema Turskoj

On je naglasio da se mora osujetiti neprijateljstvo prema Turskoj u pojedinim evropskim zemljama, pozivajući dijasporu da bude aktivna u političkom životu država u kojim žive.

Erdogan je izjavio i da su se Bošnjaci, tadašnji bosanski muslimani i Turci, zajedno borili u u bici na Dardanelima i da se "ponovo mora postići takvo jednistvo".

"Glas koji se diže iz Sarajeva je nagovještaj na predstojećim izborima. Ustanite. Znate naš pozdrav. Jedna zastava, jedna država, jedna domovina", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik boravi u jednodnevnoj posjeti BiH, tokom koje se prvo sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, posjetio grob bošnjačkog ratnog lidera Alije Izetbegovića i predizborni skup u organizaciji UETD-a.

Prije odlaska iz Sarajeva, Erdoganu će biti uručen počasni doktorat Internacionalnog univerziteta.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније