Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

19. 05. 2018. 18:07 >> 17:58

POZIV ZA BRATSTVO

Pisci i intelektualaci uputili apel za migrante

Kroz priče, istorijska djela ili crteže, pjesme i manifeste trideset pisaca i intelektualca iz Francuske, Italije i s Mauricijusa uputili su poziv za bratstvo i stali na stranu migranata u knjizi objavljenoj u okviru festivala "Iznenađujući putnici" (Etonnants Voyageurs) u San Malou, na zapadu Francuske.

Francuski Nobelovac Žan-Mari Le Klezio iznio je razmišljanja o svom djetinjstvu provedenom u skrivanju s porodicom u jednom selu na jugoistoku Francuske da bi izbjegli deportaciju u nacističke logore.

Italijanski pisac Klaudio Magris smatra sa svoje strane da svijet upravo gubi četvrti svjetski rat protiv samog sebe, i da Evropa ide pogrešnim putem zato što se jedinstveno ne suočava sa situacijom s migrantima, umjesto što dozvoljava da njom upravlja svaka evropska zemlja pojedinačno.

Francuski istoričar Paskal Blanšar izrazio je iznenađenje kada je slučajno otkrio tokom puta u SAD operaciju Vetbak pod predsjedništvom Dvajta Ajzenhauera (1953-1961) koja se završila protjerivanjem ili odlaskom pod pritiskom miliona Meksikanaca.

Operacija liči na izraženu volju aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trampa da protjera ilegalne Meksikance i izgradi zid na granici s Meksikom.

Mirej Delmas-Marti, profesorka na Kolež de Frans, predstavila je manifest za smirenu globalizaciju. Ona želi da 70. godišnjicu objavljivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima njeni potpisnici iskoriste tu priliku da daju pravnu snagu principu univerzalnog prihvata i organizuju svjetsko upravljanje kretanjima ljudi.

Među onim koji su dali doprinos su Ananda Devi sa Mauricijusa, bivša francuska ministarka pravde Kristijan Tobira i francuski pisac Loran Gode, autor "Eldorda", romana o afričkim migrantima koji su stigli na italijansko ostrvo Lampeduza.

Knjiga "Usudimo se za bratstvo" (Osns la fraternite) objavljena je u izdanju "Filip Rej", a njen je urednik Mišel Le Brija, osnivač manifestacije "Etonnants Voyageurs" koja je danas otvorena u San Malou, i dobitnika nagrade Gonkur Patrika Šamouazoa.

Francuska skupština je 23. aprila usvojila u prvom čitanju sporan nacrt zakona o azilu i imigraciji, kojim se predviđa skraćenje zahtjeva za azil na šest mjeseci i predviđa da se udvostruči na 90 dana maksimalno zadržavanje.

Tekst zakona treba da stigne na raspravu u Senat u junu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније