Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Al Jazeera, Objavila: P.B. ]

16. 05. 2018. 17:32   >>  17:29 2

ROHANI TVRDI

Iran neće podleći pritiscima SAD

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je da je njegov američki kolega Donald Tramp očekivao da će Teheran napustiti nuklearni sporazum, nakon što se Vašington povukao iz njega.

Rohani je naglasio da je Teheran odbio da slijedi taj plan i da je pokušao da spasi sporazum, zajedno sa ostalim potpisnicama.

"Iran neće podleći pritiscima SAD", izjavio je danas Rohani, dan nakon što je Vašington uveo sankcije guverneru Centralne banke Irana.

"Oni misle da mogu učiniti da se iranska nacija preda vršeći pritisak na Iran, sankcijama i čak prijetnjama ratom. Iranska nacija će se oduprijeti američkim zavjerama", rekao je Rohani.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa označila je juče guvernera Centralne banke Irana Valiolaha Seifa kao teroristu i uvela mu sankcije kako bi dodatno izolovala Iran od svjetskog finansijskog sistema.

Ministarstvo finansija SAD optužuje Seifa da je pomogao da se više miliona dolara prebaci paravojnoj organizaciji Hezbolah, koju podržava Iran.

Ministar finansija Stiven Mnuhin rekao je da je Seif tajno prebacivao novac od iranske Revolucionarne garde preko Islamske banke al-Bolad u Iraku kako bi pomogao Hezbolahu.

Iračka banka i njen guverner takođe su kažnjeni sankcijama.

SAD su najavile i da će uvesti i takozvane sekundarne sankcije Seifu, što znači da bi svi koji posluju sa njim mogli da budu isključeni iz američkog finansijskog sistema.

Tramp je 8. maja saopštio da se Vašington povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom jer je, kako je naveo, taj sporazum ostavio otvorena vrata Iranu da zaobilazi ograničenja i razvije nuklearnu bombu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније