Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92,I.Š. ]

16. 05. 2018. 11:16 >> 11:07
3

OTKAZAO RAZGOVORE

BBC: Džong Un se plaši da ne završi kao Gadafi

Iza odluke Sjeverne Koreje da se povuče iz razgovora sa južnim susjedom stoji bojazan Kim Džong Una da ne prođe kao Moamer el Gadafi, piše BBC.

 

 

Pjongjang je zbog vježbi Južne Koreje i SAD zaprijetio da će njihov lider Kim Džong Un odustati od samita s predsjednikom SAD Donaldom Trampom. BBC navodi da su Pjongjang alarmirale tvrdnje Trampovog za savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona, iznijete u intervjuima tokom vikenda, da bi Sjeverna Koreja mogla da slijedi libijski model nuklearnog razoružanja.

Analitičari smatraju da je to uznemirilo Pjongjang zbog poznate sudbine libijskog vođstva, pošto je Moamer el Gadafi svrgnut sa vlasti i brutalno ubijen. Navodi se da su u oštrom saopštenju koje je potpisao zamjenik sjevernokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Kje-gvan, učesnik ranijih pregovora sa Vašingtonom koji je vjerovatno za ovo imao podršku vođe Kima lično, SAD optužene da daju nepromišljene izjave i kriju zlokobne namjere.

BBC navodi da je potpisnik saopštenja, koje je objavila sjevernokorejska državna agencija KCNA, uperio prst direktno u Boltona.

"Već smo u prošlosti vidjeli Boltonove kvalitete i ne krijemo odvratnost koju osjećamo prema njemu", poručio je Kim Kje-gvan. Navodi se da je Boltonovo postavljanje na funkciju u Bijeloj kući u martu ove godine razbijesnilo Sjevernu Koreju, pošto je ovaj "konzervativni ultra-jastreb" čvrst u odbrani američke moći i zagovara primjenu sile u inostranstvu.

Bolton je u jednoj od ranijih izjava kazao da bi bilo "potpuno legitimno" izvesti napad iz predostrožnosti na Sjevernu Koreju.

Ipak, BBC navodi da se poruka iz Pjongajanga nije odnosila samo na Boltona, već i na Trampa koji je upozoren da ne "ide tragovima prethodnika" inače će "biti upamćen kao tragičniji i neuspješniji predsjednik od svojih prethodnika, što je daleko od početne ambicije za uspjehom bez presedana".

Navodi se da su vojne vežbe Južne Koreje i SAD, koje je Pjongjang naveo kao razlog otkazivanja sastanka na najvišem nivou sa Seulom i zaprijetio otkazivanjem samita sa Trampom, nešto što se održava nekoliko puta godišnje i redovno razbijesni Sjevernu Koreju. Pentagon je saopštio da je vojna vježba sa Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera.

Pukovnik Rob Mening rekao je da je cilj te vježbe da poboljša sposobnosti SAD i Južne Koreje da djeluju zajedno, prenosi AP.

Vježba je počela u ponedjeljak i planirano je da traje do 25. maja. Mening je dodao da je to godišnja vježba i da je njen odbrambeni karakter jasan već decenijama i da se nije promijenio.

Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit SAD i Sjeverne Koreje 12. juna u Singapuru na kome bi trebalo da se sastanu lideri dviju zemalja Donald Tramp i Kim Džong-un.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније