Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

15. 05. 2018. 23:44   >>  23:37 3

ŽUSTRO U SB

SAD blokirale istragu o ubistvima Palestinaca

Sjedinjene Američke Države blokirale su danas poziv Savjeta bezbjednosti UN na istragu o smrti više od 50 Palestinaca, stradalih u jučerašnjim sukobima sa izraelskim trupama u Gazi.

Hitna sjednica, koja je počela minutom ćutanja, sazvana je na zahtjev Kuvajta.

Američka ambasadorka pri UN, Niki Hejli, pohvalila je Izrael zbog, kako je ocijenila, uzdržanosti i napustila sjednicu kada je počeo da govori predstavnik Palestine.

"Nijedna država u ovoj sali ne bi pokazala više uzdržanosti od Izraela", rekla je Hejli, ponavljajući stav Vašingtona da odgovornost za krvoproliće snosi Hamas.

Najmanje 59 Palestinaca juče je ubijeno i 1.200 je ranjeno tokom protesta u Gazi, uglavnom hicima iz snajpera pripadnika izraelskih snaga bezbjednosti.

Kuvajt, koji nije stalni član Savjeta bezbjednosti UN, naveo je da će danas ili sjutra predstaviti nacrt rezolucije o "međunarodnoj zaštiti civila" Palestinaca, rekao je kuvajtski ambasador Mansur el Otaibi.

Sjednica Savjeta bezbednosti UN počela je minutom ćutanja u znak pošte stradalim Palesticima, među koji je osam maloljetnika, kao i jedna beba koja je preminula od posljedica udisanja suzavca.

Dok su mnoge zemlje osudile nasilje nad demonstrantima, američka ambasadorka pri UN Niki Hejli pozdravila je "uzdržanost" Izraela i dodala da SAD žale zbog žrtava ali bi trebalo da se razgovara o "štetnim aktivnostima" Irana u Siriji i Jemenu.

Niki Hejli je rekla da je palestinski pokret Hamas uticao na nasilje u pojasu Gaze i da to nema nikakve veze s premještanjem američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

UN osudio nasilje bezbjednosnih snaga Izraela

Kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava osudila je užasno smrtonosno nasilje bezbjednosnih snaga Izraela u pojasu Gaze tokom protesta u ponedjeljak.

Iz tog tijela UN je poručeno da je Kancelarija izuzetno zabrinuta po pitanju onoga što bi moglo danas da se dogodi i pozvala na nezavisnu istragu, prenosi B92.

Portparol te kancelarije UN, Rupert Kolvil kazao je na redovnom sastanku UN u Ženevi da je Izrael imao pravo da brani svoje granice prema međunarodnom prava, ali da smrtonosna sila može da bude upotrebljena samo kao posljednja opcija te da ona nije bila opravdana time što su Palestinci prilazili graničnoj ogradi.

U protestima organizovanim zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim došlo je do teškog nasilja kada je izraelska vojska otvorila vatru na demonstrante, mahom Palestince, i tom prilikom ubila najmanje 58, a ranila najmanje 2,7 hiljada osoba.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније