Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

15. 05. 2018. 17:27   >>  17:20 5

EU OSUDILA

Putin vozeći kamion otvorio most

Ruski predsjednik Vladimir Putin prevezao je danas kamion preko mosta koji povezuje jug Rusije i poluostrvo Krim koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Most dugačak 19 kilometara koji je koštao 3,6 milijarde dolara predstavlja Puntinov projekat koji bi trebalo da pokaže da je Krim zauvijek dio Rusije.

Saobraćajne veze s Krimom su se pogoršale pošto su prekinute železničke linije preko ukrajinske teritorije, dok su vojske i Rusije i Ukrajine postavile kontrolne punktove.

Putin je ušao u narandžasti kamion Kamaz zajedno s dva inžinjera i prevezao ga preko mosta, predvodeći desetine kamiona.

Krimski most, dug 19 kilometara, ide preko Kerčkog prolaza koji Azovsko more razdvaja od Crnog i povezuje poluostrvo Kerč na Krimu sa Tamanskim poluostrvom na jugu Rusije.

Izgradnju mosta, koja je počela u februaru 2016. godine, ruska država je povjerila fabrici Strojgazmontaž, milijardera Arkadija Rotenberga, koji je Putinov partner u džudou, prenosi Hina.

Po uredbi objavljenoj na sajtu ruske Vlade, most je trebalo da bude završen do decembra 2018. godine, po cijeni koja nije smjela da premaši 2,9 milijarda eura po tadašnjem kursu.

Rusija je anektirala Krim u martu 2014. poslije na brizinu organizovanog referenduma. Evropska unija i SAD su uvele sankcije Rusiji zbog tog poteza.

EU osudila otvaranje mosta

Most između Krima i Rusije predstavlja "još jedno kršenje suvereniteta" Ukrajine, saopštila je Evropska unija (EU).

Neimenovana portparolka EU izjavila je da je Rusija izgradila most bez odobrenja Ukrajine i da to predstavlja "još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine".

Prema njenim riječima, EU i dalje osuđuje "nezakonito pripajanje Krima" Rusiji i nikada neće prihvatiti "to kršenje međunarodnog prava".

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније