Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

11. 05. 2018. 12:16 >> 12:07

ORBAN PORUČIO

"Završena je era liberalne demokratije"

Viktor Orban, kojeg je novi mađarski parlament ponovo izabrao na funkciju premijera, poručio je nakon polaganja zakletve da je Evropska unija potrebna Mađarskoj i obratno, ali je istakao da bi EU trebalo da odustane od "košmarnog scenarija SAD-a". Orban je, započinjući svoj četvrti mandat, u obraćanju parlamentu rekao i da je era liberalne demokratije okončana, uz ocjenu da je on iznio konzervativnu viziju za svoju zemlju.

"Zamijenili smo propalu liberalnu demokratiju hrišćanskom demokratijom 21. vijeka koja garantuje narodu slobodu i sigurnost", istakao je Orban koji je na vlasti od 2010. godine.

Kako je naveo, takva demokratija podržava tradicionalni porodični model muškarca i žene, sprečava antisemitizam i omogućava privredni rast, prenosi Klix.ba.

Mađarski premijer je ukazao na to da njegova vladajuća alijansa ima dvotrećinsku većinu u parlamentu, ali je obećao da će u novom mandatu služiti u korist svih Mađara.

Naglasio je kako domovina ne može biti u opoziciji sama sa sobom, jer ona u velikoj mjeri nadmašuje stranku, a služenje domovini ne može zavisiti od toga ko je u opoziciji ili na vlasti.

"Stojim pred vama optimističan, pun nade i spreman da djelujem", poručio je premijer zastupnicima.

Novi mađarski parlament izabrao je Orbana za premijera sa 134 glasa za i 28 protiv, nakon čega je on položio zakletvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније