Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: P.B. ]

03. 05. 2018. 15:09   >>  15:14

U AUSTRIJI

Za pušenje u autu kazna do stotinu eura

U Austriji je stupila na snagu zabrana pušenja u automobilima kada se u njima voze djeca ili osobe mlađe od 18 godina.

Za kršenje novog propisa predviđena je kazna do 100 eura, a u slučaju ponavljanja nepoštovanja istog propisa policija može izreći kaznu u visini do hiljadu eura.

Prve sedmice maja biće korišćene kao faza privikavanja na novi propis, pa će policija samo izricati opomene, ali ne i kažnjavati, što će početi od 1. juna.

Austrijski automoto klub OeAMTC smatra da će biti problematična kontrola zabrane pušenja u kolima kada se voze djeca, a posebno to što zakon predviđa da policija ne mora zaustaviti vozača, već može, ako uoči takav prekršaj, poslati kaznu na kućnu adresu.

"Postaje problematično ako neka druga osoba, ne vozač, puši, jer njene podatke vlasnik vozila ne mora dati", upozorava glavni pravnik OeAMTC Martin Hofer.

On je istakao da je gotovo nemoguće da zakon bude sproveden i ako je više maloljetnika u vozilu koji imaju slično godište kao vozač, i možda čak jedna jedina osoba koja je punoljetna puši.

OeAMTC pozdravlja namjeru da maloljetnici u kolima budu zaštićeni od duvanskog dima, ali ističe da bi zakon trebalo da predviđa da se ovaj prekršaj kažnjava samo ako se vozač zaustavi i prekršaj mu se dokaže na licu mjesta.

"Sve drugo je suprotno sistematici koja postoji do sada u kažnjavanju na osnovu zakona o saobraćaju", ukazao je Hofer.

Zabrana pušenja u kolima postoji već duže vrijeme u drugim evropskim zemljama.

U Italiji važi zabrana pušenja u kolima ako se prevoze trudnica ili maloljetnici.

U toj zemlji se kazna određuje na osnovu dobi djece i iznosi između 500 i pet hiljada eura, ako su djeca ispod 12 godina i ako se puši u prisustvu trudnice, a 250 do dvije i po hiljade eura ako se radi o djeci između 12 i 17 godina.

U Grčkoj zabrana pušenja važi ako se prevoze djeca mlađa od 12 godina, i ta zabrana važi kako za privatne automobile, tako i taksi vozila, ali i autobuse. Ko prekrši ovu zabranu plaća kaznu do 1 500 eura.

Na Kipru zabrana važi ako se prevoze maloljetnici ispod 16 godina, a kazna iznosi do 85 eura.

U Velikoj Britaniji i Velsu zabrana pušenja važi ako se prevoze osobe ispod 18 godina, a kažnjava se sa novčanom kaznom od 50 funti.

Izuzetak od zabrane važi samo za kabriolete sa otvorenim krovom.

U Škotskoj u vozilu ne smiju da puše ni vozač ni putnici, ako se u automobilu nalaze maloljetnici ispod 18 godina i to nezavisno od toga da li je otvoren prozor ili krov.

Kazna je 100 funti.

I u Irskoj je zabranjeno pušenje kada se prevoze maloljetnici, a kazna je od 100 do hiljadu eura.

U Francuskoj je, takođe, zabranjeno pušenje u kolima ako se prevoze maloletnici ispod 18 godina, a ko ne poštuje ovaj propis plaća kaznu od 68 eura.

Stupanjem na snagu zabrane pušenja u automobilu u kojem se voze maloljetnici u Austriji, stupa na snagu i zabrana pušenja na radnom mjestu.

Naime, zakon predviđa da je zabranjeno pušenje na radnom mjestu u zatvorenim prostorima, ako je u preduzeću zaposlen barem jedan nepušač.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније