Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

01. 05. 2018. 11:56 >> 12:03

ODGOVOR IRANA

"Tvrdnje cionističkih lidera - blefiranje"

Optužbe izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na račun Irana su djelo "okorjelog lažova kome ponestaje ideja", saopštilo je danas iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Ove "sramne" tvrdnje su tvrdnje "cionističkih lidera koji nemaju drugo sredstvo za opstanak svog nezakonitog režima nego da prijete drugima blefiranjem", navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici ministarstva.

Netanjahu je sinoć rekao da je njegova vlada došla do "pola tone" tajnih iranskih dokumenata koji dokazuju da je vlada Teherana imala program razvoja nuklearnog oružja, čime je prekršila sporazum sa svjetskim silama iz 2015. godine.

Izraelski lider je pokazao fotografije i video snimke na kojima se navodno vide tajni iranski nuklearni objekti, kao i iranska dokumenta i planovi za razvoj nuklearnog oružja.

Netanjahu je to opisao kao "novi i čvrsti dokaz", da Iran razvija nuklearnu bombu.

Mogerini: Dokumenta ne pokazuju da Iran krši sporazum

Šefica Evropske unije za vanjsku politiku Federika Mogerini ocijenila je da najnovije optužbe premijera Izraela Benjamina Netanjahua da je Teheran nekad razvijao nuklearno oružje, kako se čini, ne pokazuju da Iran trenutno krši nuklearni sporazum potpisan s velikim silama 2015. godine.

"Ono što sam vidjela iz prvih izvještaja je da premijer Benjamin Netanjahu nije doveo u pitanje iransko ispunjenje (sporazuma)", rekla je ona kasno sinoć.

Mogerini je navela da prije svega Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) mora da procijeni da li se Iran pridržava sporazuma jer je to "jedina nepristrasna međunarodna organizacija koja je zadužena za nadgledanje iranskih nuklearnih obaveza".

Bijela kuća različito od EU je komentarisala Netanjahuov govor. Iz Vašingtona je saopšteno da proučavaju informacije objavljene u Izraelu o navodnim naporima Irana da prikrije obim svojih nuklearnih nastojanja prije potpisivanja sporazuma.

Sekretarka za štampu Bijele kuće Sara Hakabi Sanders je rekla da informacije pružaju nove detalje o naporima Irana da razvije nuklearno oružje koje mogu da nose rakete.

"Te činjenice su u skladu s onim što SAD već dugo znaju: Iran je imao robustan tajni nuklearni program koji je pokušao i nije uspio da sakrije od svijeta i svog sopstvenog naroda".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније