Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, Objavila: J.B.Č. ]

01. 05. 2018. 10:59 >> 10:54
2

POMPEO I NETANJAHU

Iran lagao o nuklearnom oružju

Nako što je juče izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio Iran da je "bezobzirno" lagao o razvoju nuklearnog naoružanja, čime je prekršio sporazum sa svjetskim silama iz 2015. godine danas je i američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao da tajna dokumenta o nuklearnom programu Irana, do kojih je došao Izrael, pokazuju da je Teheran lagao.

Američki državni sekretar je naveo da SAD "procjenjuju šta otkriće iranskih tajnih dokumenata znači za budućnost".

AP dodaje da je Pompeo kazao da je "lično pregledao" mnoge od tih dokumenata.

Dokumenta pokazuju da je Iran "godinama imao tajni program nuklearnog oružja", istovremeno demantujući da želi da dođe do takve vrste oružja, naglasio je Pompeo.

"To znači da sporazum nije zasnovan na osnovama dobrih namjera ili transparentnosti, već na lažima Irana", zaključio je Pompeo.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kazao je juče u svom obraćanju naciji da iranski lideri stalno demantuju da su ikada razvijali nuklearno oružje. "Večeras vam kažem: Iran je "lagao", rekao je Netanjahu.

On je na engleskom jeziku i pokazivao fotografije i video snimke na kojima se navodno vide tajni iranski nuklearni objekti, kao i iranska dokumenta i planovi za razvoj nuklearnog oružja.

Netanjahu je to opisao kao "novi i čvrsti dokaz", da Iran razvija nuklearnu bombu.

Dok se najveći dio brifinga odnosio na iranske nuklearne aktivnosti u prošlosti, Netanjahu je ustvrdio da su one nastavljene i poslije sporazuma iz 2015. godine, koji je trebalo da ograniči nuklearne kapacitete Teherana.

​"Poslije potpisivanja nuklearnog sporazuma 2015. godine, Iran je intenzivirao napore da sakrije tajna dokumenta. Dokumenta o nuklearnom naoružanju je 2017. godine premjestio na tajnu lokaciju u Teheranu", ustvrdio je izraelski premijer i dodao da je Izrael pronašao više od 100 hiljada stranica i dokumenata o iranskom nuklearnom programu.

Netanjahu je ukazao na tajni iranski nuklearni projekat, poznat pod imenom "Amad", od kojeg se navodno odustalo 2003. godine, ali je, kako je istakao, nastavljen rad na terenu.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo danas je rekao da tajna dokumenta o nuklearnom programu Irana, do kojih je došao Izrael, pokazuju da je Teheran lagao.

Pompeo je istakao da te informacije ukazuju da nuklearni sporazum, koji su potpisali Iran i šest svjetskih sila 2015. godine, nije zasnovan na dobrim namjerama, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

"Dokumenta koja je dobio Izrael iz Irana pokazuju bez ikakve sumnje da iranski režim nije govorio istinu. Procjenjujemo da su dokumenta koja smo razmotrili autentična", naveo je Pompeo u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније