Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

izvor: RSE [ Objavio: O.Z. ]

30. 04. 2018. 15:03 >> 14:55
2

REFERENDUM U NOVEMBRU

Nova Kaledonija želi nezavisnost od Francuske

Francuski predsjednik Emanuel Makrion posjetiće u četvrtak, 3. maja, Novu Kaledoniju, francusku prekomorsku teritoriju koja želi da se otcijepi o Pariza.

On će, takođe, posjetiti Australiju.

Posjeta je planirana dok se region priprema za referendum o nezavisnosti koji je zakazan za novembar, prema kome bi ova teritorija mogla da postane nezavisna od Francuske, poše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nedavno je objavljeno referendumsko pitanje: "Da li želite da Nova Kaledonija dobije puni suverenitet i postane nezavisna", a ponuđeni su odgovori "da" ili "ne", piše “Daily Express”.

Makron je apelovao na ovu teritoriju, udaljenu 19.500 kilometara od Francuske, da ostane pod upravom Pariza jer je to "neophodno da se garantuju mir i razvoj".

Referendum je zakazan za 4. novembar nakon višedecenijske žestoke kampanje separatista koji žele da se otcijepe od Francuske.

Prema ugovoru koji je potpisan između Francuske i Nove Kaledonije 1998. godine, kojim je teritorija dobila veću autonomiju, oni mogu da traže referendum o nezavisnosti do kraja 2018. godine.

U slučaju izglasavanja nezavisnosti Nova Kaledonija mogla bi da bude prva francuska teritorija koja će se otcijepiti od 1980. godine, što bi bio značajan poraz za Makrona.

U Novoj Kaledoniji živi samo 275.000 stanovnika, ali su skoro polovina pripadnici starosjedilačkog naroda Kanaks, koji masovno podržava autonomiju.

Mještani smatraju da je upravo loše rukovođenje Francuske dovelo do porasta nezaposlenosti, kriminala i zloupotrebe droge.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније