Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 07. 2013. 18:26 >> 18:28

HILJADE RANJENIH

Egipat: Sukobi odnijeli 189 života

Političke tenzije i neredi u Egiptu koji su počeli 30. juna i intenzivirali se vojnim udarom kojim je svrgnut dotadašnji predsjednik zemlje Mohamed Morsi, odnijeli su ukupno 189 života i ostavili na hiljade ranjenih.

Prema navodima egipatskog Ministarstva zdravstva, tokom protesta protiv vojnog udara u zemlji, najviše smrtnih slučajeva zabilježeno je u glavnom gradu Egipta, Kairu i Gizi, gdje je od 30. juna ubijeno 97 osoba, a slijedi Sinaj sa 32, i Aleksandrija sa 18 ljudskih žrtava.

Takođe, u ostalim egipatskim gradovima, na jugu i u centralnom djelu zemlje, u području Sueckog kanala, kao i u delti rijeke Nila, ukupno su život izgubile 42 osobe.

Međutim, 8. juli je zapamćen kao najkrvaviji dan kada je egipatska vojska usmrtila 51 osobu koje su protestovale protiv vojnog režima i tražile povratak svrgnutog predsjednika Morsija na mjesto predsjednika.

Tog dana, tokom masovnih protesta ispred zgrade Republikanske garde, egipatska vojska je usmrtila 51 civila, dok su još stradali jedan vojnik i jedan oficir.

Međutim, događaj koji je privukao najviše pažnje u svijetu, desio se prošle sedmice u gradu Mansura koji se nalazi u delti rijeke Nil, kada je tokom protesta protiv vojnog udara egipatska vojska usmrtila tri žene i jedno dijete.

Inače, sinoć su hiljade Egipćana demonstrirale u Kairu i na još 11 velikih trgova širom zemlje. Njihovi zahtjevi su isti, a traže da se Morsi vrati na položaj predsjednika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније