Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

26. 04. 2018. 23:23 >> 23:17

OBAVEZA 70 DRŽAVA

Jače protiv finansiranja terorista

Više od 70 zemalja obavezalo se danas na međunarodnoj konferenciji u Parizu da će pojačati napore u borbi protiv finansiranja terorističkih aktivnosti Islamske države i Al Kaide.

Učesnici konferencije su se dogovorili da "u potpunosti kriminalizuju" finansiranje terorizma efikasnim i srazmjernim kaznama, čak i u slučaju da ne postoji povezanost s konkretnim terorističkim činom.

Dvodnevni skup organizovao je francuski predsjednik Emanuel Makron u cilju koordinacije djelovanja na dugoročnom smanjivanju terorističke prijetnje.

Makron je u završnom govoru pozdravio odluku o zajedničkom djelovanju više od 70 zemalja i njihovu namjeru da sarađuju protiv "zajedničkog neprijatelja", uprkos razlikama u pristupu i sukobljenim interesima. Založio se za više transparentnosti i političke mobilizacije u vezi s tim pitanjem.

Na skupu u Parizu učestvovale su zemlje koje se međusobno optužuju za finansiranje terorizma, a Makron je naveo da "previše zemalja podstiče pokrete s direktnim ili indirektnim vezama s terorizmom".

Među učesnicima konferencije bili su visoki zvaničnici zapadnih zemalja i arapskog svijeta, kao i predstavnici drugih država i 18 međunarodnih orgnizacija.

Oni su se založili za bolju razmjenu informacija među obavještajnim i bezbednosnim službama, finansijskih kompanija i tehnološke industrije.

Saglasili su se da poboljšaju praćenje kretanja sredstava koja se upućuju nevladinim i humanitarnim organizacijama.

Učesnici iz Francuske su naveli da porazi ekstremista Islamske države na terenu nijesu spriječili tu grupu da nastavi s terorističkim aktivnostima, kao i Al Kaidu, naročito u nestabilnim regionima - Avganistanu, Maleziji, Filipinima, Jemenu, Egiptu i zemjama podsaharske Afrike.

Prihodi Islamske države od 2014. do 2016. procijenjeni su na oko 2,5 milijardi dolara, prema kabinetu presjednika Francuske.

Učesnici su se dogovorili da sličnu konferenciju održe sljedeće godine u Australiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније