Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

25. 04. 2018. 23:19   >>  23:17 1

ŽELI AMBASADU U JERUSALIMU

Zeman: Vi ste kukavice, ne umjereni

Predsjednik Češke Miloš Zeman optužio je danas za kukavičluk evropske zemlje i Evropljane koji odbijaju da presele svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim prije nego što se riješi njegov status kao glavnog grada Izraela i buduće palestinske države.

"Odbijam to da mi kopiramo SAD, upravo suprotno, SAD kopiraju moj predlog. Neki od Evropljana i ne samo Evropljani odbijaju taj predlog. Kažu za sebe da su umjereni a ja kažem da su kukavice", kazao je večeras Zeman na proslavi 70. godišnjice nastanka Države Izrael u predsedničkom zamku Hradčani u Pragu.

Zeman je naglasio da je to prvi put da se na Hradčanima proslavlja rođendan bilo koje države i obećao svečano da otvaranje počasnog konzulata Češke u Jerusalimu, što je odlučila češka vlada jer odbija da sada seli ambasadu.

"Ne želim da ponavljam tople fraze o prijateljstvu. Nama nijesu potrebne fraze već akcija. Nadam se da će preseljenje ambasade ići u tri faze. Prvi korak će biti počasni konzulat narednog mjeseca. Drugi korak, imamo mnogo institucija kao Čehtrejd, Čehinvest Čehturizam i sve te institucije treba da se presele u Jerusalim", kazao je češki predsjednik.

Češka vlada koja jedina kreira češku spoljnu politiku i odgovorna je za nju, odbila je Zemanov zahtjev da preseli češku ambasadu u Jerusalim sada, mada taj korak Ministarstvo spoljnih poslova nije isključio u budućnosti, ali isključivo na osnovu dogovora sa partnerima u Evropskoj uniji.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније