Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

25. 04. 2018. 12:56   >>  12:49

IRANSKI PREDSJEDNIK

Rohani protiv mogućeg novog sporazuma

Iranski predsjednik Hasan Rohani osporio je danas legitimitet mogućeg novog sporazuma o iranskom nuklearnom pitanju reagujući na jučerašnje izjave predsjednika SAD i Francuske u Vašingtonu.

 

 

  

Rohani se upitao s kojim pravom zajedno sa vođom jedne evropske države oni govore da žele da odluče o sporazumu zaključenom između sedam država, odnosno Irana i još šest međunarodnih sila.

Rohani je implicitno govorio o predsjednicima SAD i Francuske Donaldu Trampu i Emanuelu Makronu, koji su juče u Vašintonu izrazili spremnost da se postigne "novi sporazum" s Iranom oko njegovog nuklearnog programa. Od dolaska u Bijelu kuću u januaru 2017.

Tramp stalno kritikuje taj sporazum postignut u julu 2015. kada je na vlasti bio njegov prethodnik Barak Obama između Irana i grupe 5 + 1, odnosno pet zemalja Savjeta bezbjednosti UN - Kine, SAD, Francuske, Velike Britanije i Rusije, plus Njemačka.Tramp je rekao za taj sporazum, postignut poslije dugih pregovora u Beču,da je "najgori sporazum" koji je njegova zemlja ikad odobrila.

Rohani je u govoru danas u Tabrizu rekao da ukoliko žele da odluče o budućnosti tog sporazuma prvo treba da kažu šta su uradili do sada, u dvije godine od kada je on usvojen.

Iran redovno optužuje zapadne zemlje da ne ispunjavaju svoje obaveze prema sporazumu.Teheran takođe redovno zamjera evropskim zemljama da podliježu pritiscima Amerikanaca.

Rohani je rekao da je Iran sa nuklearnim sporazumom želio da pokaže svoju dobru volju svijetu, i da dokaže svijetu da Iran ne želi da razvije oružje za masovno uništenje.

Pristalice međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom pitanju smatraju da je taj sporazum najbolja garancija da se spriječi Iran da razvije atomsku bombu.

Tramp smatra da je sporazum suviše blag i da ne daje dovoljne garancije dugoročno.

Osvrćući se na Trampa bez navođenja njegovog imena Rohani je rekao "vi ste samo jedan poslovni čovjek.. vi nemate nikakvo političko iskustvo ni po pitanju prava ni međunarodnih sporazuma".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније