Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

s.đ. [ RSE ]

24. 04. 2018. 09:48 >> 09:51

EU - SAD

Evropa traži odgovor na Trampov iranski ultimatum

Krajnji rok koji je postavio američki predsjednik Donald Tramp (Trump) za povlačenje iz sporazuma o nuklearnom naoružanju s Iranom se približava, a to međuvrijeme evropski zvaničnici, kako prenosi svjetska štampa, koriste da ubijede američkog predsjednika da odustane od te ideje.

Listovi, takođe, Trampovo upozorenje tumače kroz najavu skorašnjeg sastanka američkog predsjednika i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una.

Američki predsjednik označio je sredinu maja kao krajnji rok za Teheran da se složi da u potpunosti odbaci nuklearni program, piše londonski The Times.

"Tramp je sada dao rok svojim saveznicima do 12. maja da izmijene sporazum, dodajući ograničenja za iranske programe oružja. Ako ne dođe do promjena, prijetio je da će ponovo da uvede sankcije," objašnjava list.

Međutim, Iran upozorava da je spreman da "odlučno sprovede" svoj program razvoja nuklearnog naoružanja ukoliko predsednik Tramp povuče SAD iz sporazuma iz 2015. godine.

"Čini se da je izjava proračunata kako bi se zakomplikovala Trampova priprema za razgovore u narednim sedmicama sa Kim Jong Unom o nuklearnom oružju u sjevernoj Koreji," piše londosnki dnevnik​.

Mohamed Javad Zarif, iranski ministar spoljnih poslova, je rekao da prijetnje Donalda Trampa da će obnoviti ekonomske sankcije koje su ukinute 2015. godine šalju "vrlo opasnu poruku" da se američkoj strani ne može vjerovati da će održati riječ te da će odvratiti Kima od razoružanja.

"Nikada ne bi trebalo da postignete sporazum sa Sjedinjenim Državama, jer je na kraju dana princip rada Sjedinjenih Država 'Šta je moje, moje je, ono što je tvoje je svačije," rekao je on.

List navodi i da se Tramp okružio borbenim savjetnicima koji su osudili iranski sporazum i otvoreno razmišljaju o promjeni režima u Teheranu. Istovremeno, on je otvorio vrata nuklearnoj diplomatiji sa Kimovim režimom, ali i odbacio kritike da je nagradio Kima sastankom licem u lice, koji je planiran za naredni mjesec ili početak juna, bez dobijanja značajnih ustupaka.

The Times podsjeća da je iranski sporazum postignut tokom predsjedavanja Baraka Obame (Barack Obama) poslije više od jedne decenije pregovora.

Ističe se i tvrdnja ministra Zarifa da će vjerovatni odgovor na povlačenje SAD-a iz ugovora biti ponovno pokretanje proizvodnje obogaćenog uranijuma, što je značajan korak u proizvodnji oružja.

O Iranu i na sastanku G 7

Nuklearnim programom Irana bavile su se i diplomate iz sedam vodećih demokratskih zemalja na svijetu koje su tokom vikenda razgovarali u Kanadi.

Kako prenosi Washington Post, raspored sastanaka bio je gust, što je dovelo do odlaganja razgovora vršioca dužnosti državnog sekretara Džona Salivana (John Sullivan) sa kolegama iz Francuske, Britanije i Nemačke o naporima Evrope na izradi dodatnog sporazuma o nuklearnom sporazumu o Iranu iz 2015. godine.

"Sa rokom od tri nedjelje, nejasno je da li se može postići zadovoljavajući napredak," ocjenjuje Post i prenosi tvrdnje zvaničnika Stejt dipartmenta: "Još je rano da se kaže da li je to moguće".

Prije nego što su Salivan i britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson (Boris Johnson) održali sastanak iza zatvorenih vrata, Džonson je usput rekao: "Jedna od stvari zbog koje smo zabrinuti je JCPOA (iranski nuklerani sporazum) i kuda to ide."

Makron i Merkel će pozvati Trampa da podrži sporazum

Nešto malo više detalja o odgovoru Evrope donosi Financial Times, koji objavljuje da evropski lideri razmišljaju o dodatnim sankcijama Iranu zbog njegovog programa balističkih raketa i regionalnog miješanja.

Razmatra se i obimnija kontrola Iranskih nuklearnih lokacija, jer se na taj način pokušava Ameriku odvratiti od napuštanja nuklearnog sporazuma između svjetskih sila i Teherana.

List prenosi i riječi portparola Merkelove, Štefana Šejberta (Steffen Seibert), koji je izjavio prošle nedjelje da je Njemačka "zabrinuta zbog iranskog programa razvoja balističkih raketa i regionalnih aktivnosti Irana, jer su oni upereni protiv evropskih bezbjednosnih interesa".

"Očekuje se da će Emanuel Makron (Emmanuel Macron), francuski predsjednik, i Angela Merkel, njemačka kancelarka, odvojeno pozvati predsjednika Trampa da se pridržava sporazuma iz kog je prijetio da će se povući 12. maja," piše Financial Times.

Evropske diplomate kažu da su usredsređene na još jedno ubjeđivanje Trampa, umjesto da rade na izradi plana za vanredne situacije kojim bi ponovo bile nametnute sankcije SAD-a Iranu, koje su ukinute u zamjenu za ograničavanje nuklearnih aktivnosti.

"Ne postoji plan B," rekao je jedan evropski zvaničnik, ukazujući na poteškoće u zaštiti od američkih sankcija svih evropskih kompanija koje posluju u Iranu. "Bez SAD više nema dogovora."

SAD i dalje traže strožije mjere za program razvoja balističkih raketa u Iranu i ulogu u regionu, kao i produženje takozvanih klauzula o ograničenim nuklearnim aktivnostima Teherana koje bi trebalo da se smanje od 2025. godine.

"Ovdje se nadamo stvarnom doprinosu, i vidjećemo da li ćemo preći preko crvene linije," rekao je američki zvaničnik.​

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније