Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

23. 04. 2018. 14:25   >>  14:19

UOČI SAMITA

Južna Koreja prekinula propagandu preko razglasa

Južna Koreja prekinula je danas sa propagandnim radio programima koji su preko razglasa emitovani na granici sa Sjevernom Korejom, kada su se zvaničnici dvije Koreje ponovo sastali da utvrde detalje predstojećih razgovora njihovih lidera.

 

 

 

Seul preko razglasa emituje propagandne poruke i južnokorejsku muziku od kada je Sjeverna Koreja izvela četvritu nuklearnu probu početkom 2016.

Sjeverna Koreja je ubrzo uzvratila sopstvenim razglasom na granici i slanjem balona sa pamfletima protiv Južne Koreje preko granice.

"Južna Koreja isključila je danas razglas da ublaži vojne tenzije i uspostavi okruženje za mirne pregovore", saopštilo je ministarstvo odbrane Južne Koreje.

U saopštenju se navodi da će ova odluka dovesti do toga da obje strane prekinu aktivnosti blaćenja i propagande. Novinska agencija Jonhap javlja da se povremeno čuje neki razglas iz Sjeverne Koreje jutros.

Potez je uslijedio poslije nedavnog otopljavanja odnosa u kojima sjevernokorejski vođa Kim Džong Un pokušava da pruži ruku Seulu i Vašingtonu poslije sprovođenja šeste i najmoćnije nuklearne probe i ispaljivanja tri rakete dugog dometa prošle godine.

Kim Džong Un i južnokorejski predsjednik Mun Džae-in treba da se sastanu u pograničnom mjestu Panmundžom u petak.

Kim treba da održi odvojene razgovore s predsjednikom SAD Donaldom Trampom u maju ili početkom juna, što će, ukoliko se održi, biti prvi samit Sjeverna Koreja-SAD. Sjeverna i Južna Koreja, koje su danas održale treću rundu razgovora zvaničnika u Panmundžomu, dogovorile su se da održe zajedničku probu za samit u srijedu, saopšteno je iz južnokorejskog predsjedništva.

Kako se navodi, dvije strane su se dogovorile da će samit u petak uključivati i ceremoniju dobrodošlice i svečanu večeru pored zvaničnog stanaka između Muna i Kima.Dvije Koreje su se prošle nedjelje dogovorile da dozvole uživo televizijske prenose za ključne djelove samita.

U današnjem saopštenju se navodi da je Sjeverna Koreja takođe prihvatila da južnokorejski mediji mogu uživo d prenose određene događaje na sjevernoj strani Panmundžoma.

Korejski samit biće održan u zgradi Južne Koreje u južnom dijelu Panmundžoma.

To znači da Kim Džong Un mora da pređe granicu Južne Koreje i to će biti prvi takav prelaz jednog sjevernokorejskog vođe od kraja Korejskog rata 1950-53.Kim je rekao da je spreman da se na razgovorima govori i o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Sjeverna Koreja u subotu je saopštila da zatvara svoje postrojenje za nuklearno testiranje i suspenduje nuklearne testove i testove interkontinentalnih balističkih raketa.

Ona nije međutim nagovijestila da će odustati od svog nuklearnog naoružanja ili da će smanjiti proizvodnju raketa i njihovih sastavnih djelova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније