Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

23. 04. 2018. 11:48   >>  11:42

ZA PUCNJAVU U BRISELU

Abdeslamu 20 godina robije

Sud u Briselu osudio je danas na po 20 godina zatvora francuskog ekstremistu Salaha Abdeslama i njegovog tuniskog saučesnika Sofijana Ajarija, koji su proglašeni krivim za pokušaj napada terorističke prirode zbog učestvovanja u pucnjavi s policijom 15. marta 2016. godine u glavnom gradu Belgije.

Tužilaštvo je tražilo upravo takvu kaznu, 20 godina zatvora za obojicu optuženih u ovom sudskom postupku koji je počeo u februaru.

U presudi se navodi da se njihova povezanost sa radikalizmom "uopšte ne dovodi u pitanje".

Četiri policajca su povrijeđena u pucnjavi u kojoj su učestvovali Abdeslam i Ajari kada je policija izvršila raciju na stan u kome su se skrivali u Briselu 2016.. Abdeslam je bio mjesecima u bjekstvu i tada je bio jedan od najtraženijih ljudi u Evropi zbog povezanosti s napadima u Parizu iz novembra 2015. u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Pored policajaca u razmjeni vatre s policijom tada je pogino jedan od Abdeslamovih i Ajarijevih kolega koji je mecima pokrivao njihovo bekstvo.

Ta policijska racija je ubrzala hvatanje Abdeslama. On je uhapšen 18. marta 2016. u Molenbeku zajedno s Ajarijem.

Abdeslam, 28-ogodišnji Francuz marokanskog porekla odbio je da odgovara na pitanja sudije u suđenju u Briselu i poslije pojavljivanja na početku suđenja je odbio i da prisustvuje daljim ročištima.

Ni Abdelslam ni saoptšuženi Ajari nijesu bili prisutni u sudnici prilikom današnjeg izricanja presude.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније