Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

s.đ. [ Beta ]

22. 04. 2018. 09:15 >> 09:10

AKO SAD ISTUPE

Iran će nastaviti da obogaćuje uranijum

Iran će svom snagom nastaviti obogaćivanje uranijuma ako Vašington odluči da istupi iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom, upozorio je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif.

On je novinarima u Njujorku sinoć rekao da Iran ne nastoji da proizvede nuklearnu bombu, ali da će Teheran "vjerovatno" odgovoriti na povlačenje SAD iz sporazuma tako što će ponovo početi proizvodnju obogaćenog uranijuma, ključnog elementa za atomsko oružje.

"Amerika nikad nije trebalo da strahuje da će Iran proizvesti nuklearnu bombu, ali ćemo svom snagom nastaviti da obogaćujemo uranijum ako se predsjednik (SAD Donald) Tramp zvanično povuče iz sporazuma", rekao Zarif.

Predsjednik SAD je obećao da će sredinom maja istupiti iz sporazuma potpisanog 2015. ako se evropske zemlje ne pridruže SAD u rješavanju problema za koje Tramp tvrdi da su fatalne mane tog sporazuma.

Sporazumom se ograničava iransko obogaćivanje i skladištenje materijala koji mogu biti korišćeni za pravljenje nuklearnog oružja. U zamjenu, Teheranu su ukinute brojne sankcije na međunarodnu trgovinu, naftni i bankarski sektor.

Tramp je 12. maj odredio kao novi rok za produžavanje ustupaka i obećao je da ih neće produžiti ako Evropljani ne ispune njegove zahtjeve.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније