Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

s.đ. [ Beta ]

21. 04. 2018. 10:38 >> 10:30

POZNATA GLUMICA

Natali Portman protiv Netanjahuove politike

Američka glumica, rodom iz Izraela, Natali Portman izjavila je da ona ne podržava pokret bojkota, deinvestiranja i sankcija protiv Izraela i da je odlučila da ne prisustvuje ceremoniji dodjele nagrade "Dženezis" (Genesis) u znak protesta protiv politike premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Zbog njene odluke ceremonija dodjele nagrade, zakazana za jun, odmah je otkazana.

U saopštenju objavljenom prošle noći na Instagram nalogu, Portmanova je objasnila da je njena odluka da se ne pojavi na ceremoniji dodjele takozvanog jevrejskog Nobela "pogrešno okarakterisana".

"Nijesam željela da izgleda kako podržavam Benjamina Netanjahua koji bi trebalo da govori na ceremoniji", dodala je Portman.

Takođe je objasnila da ne podržava ni pomenuti pokret bojkota - BDS koji predvode Palestinci ni druge bojkote protiv Izraela.

"Nisam dio BDS pokreta i ne podržavam ga. Poput mnogih Izraelaca i Jevreja širom svijeta, mogu biti kritična prema rukovodstvu u Izraelu bez želje da bojkotujem cijelu naciju", navela je Portman, dodavši da cijeni izraelske prijatelje i porodicu, izraelsku hranu, knjige, umjetnost, bioskop i ples.

Nagradu ustupa humanitarcima

Podsjetila je da je Izrael osnovan prije tačno 70 godina kao utočište za izbjeglice holokausta, ali da maltretiranje onih koji danas pate jednostavno nije u skladu s njenim jevrejskim vrijednostima.

"Zato što brinem za Izrael moram stati protiv nasilja, korupcije nejednakosti i zloupotrebe moći", rekla je ona, upozorivši svoje pristalice da joj ne pripisuju riječi koje nije direktno izgovorila, prenijeli su izraelski mediji.

Poruku je završila najavom da će dva miliona dolara nagrade dati izraelskim dobrotvornim organizacijama, a da će kasnije odrediti kojim.

Njen portparol je ranije najavio da glumica neće prisustovati ceremoniji, iako je dobitnica ovogodišnje nagrade i dodao da ona smatra da su nedavni događaji u Izraelu "uznemirujući".

Odluku Portmanove su oštro kritikovali izraelski zvaničnici, optuživši je da podržava bojkot protiv Izraela.

Bilo je i apela da joj se oduzme državljanstvo te zemlje iz koje je otišla kada je imala tri godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније