Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Al Jazeera, Objavila: P.B. ]

19. 04. 2018. 08:18 >> 08:14

NOVI ZAKON

Azilanti neće moći lako u Austriju

Austrijska vlada je donijela novi pooštreni zakon o podnosiocima zahtjeva za azil koji je naišao na brojne kritike a njegova primjena bi mogla donijeti i velike troškove, javljaju austrijski mediji.

"Dodatno osoblje i uređaj potrebni pri primjeni novog zakona donose troškove koji premašuju iznos od dva miliona eura godišnje", javlja bečki dnevnik Der Standard pozivajući se na austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Novi zakon o strancima, odnosno dio koji se odnosi na podnosioce zahtjeva za azil predviđa oduzimanje novca budućim izbjeglicama i azilantima i to u iznosu od 840 eura koji bi trebalo da budu upotrijebljeni u djelimičnom pokrivanju troškova postupka obrade zahtjeva za azil.

Istovremeno, njihovi mobilni telefoni bi bili analizirani kako bi se pomoću geo podataka ustanovila tačna ruta dolaska u Austriju.

Tako će, ako se utvrdi da je izbjeglica u Austriju stigao preko neke zemlje Evropske unije, u nju biti i vraćen, u skladu sa Dablinskim pravilom.

Mnoge izbjeglice su dosad do Austrije stizale preko Hrvatske.

Analize pokazuju da je ova vrsta intenzivne provjere, kako javlja Der Standard, povezana sa visokim troškovima.

Novi zakon predviđa lakše protjerivanje podnosioca zahtjeva za azil koji prekrši zakon.

I sticanje austrijskog državljanstva za izbjeglice će biti moguće tek nakon deset godina boravka u Austriji umjesto dosadašnjih šest.

"Oštar i efikasan zakon trebalo bi da spriječi zloupotrebu austrijskog prava na azil", rekao je austrijski ministar Herbert Kikl iz desničarske Slobodarske stranke Austrije (FPO).

"Novi zakon će imati i preventivni karakter. Kada se pročuje da provjeravamo imaju li izbjeglice novac možda se mnogi odluče da odustanu od ovog puta", rekao je austrijski vicekancelar Kristian Štrahe.

Humanitarne organizacije su kritikovale novi pooštreni zakon ocjenjujući ga nehumanim.

"Nova pravila zadiru u privatnu sferu izbjeglica i tako otežavaju njihovu integraciju", saopštila je organizacija SOS Menš.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније