Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 04. 2018. 17:40 >> 17:36
1

DAN PALESTINSKIH ZATVORENIKA

Izrael da ispuni svoje obaveze

Palestinska ambasada u Podgorici poziva međunarodnu zajednicu da odmah interveniše i natjera Izrael da ispuni svoje obaveze u vezi sa palestinskim zatvorenicima kojima su ističu uskraćena sva prava.

"Prema informacijama Komisije za zatvorenike, oko 6.500 Palestinaca se trenutno nalazi u izraelskim zatvorima i centrima za pritvor, uključujući 350 djece, 62 žene (od kojih je 8 djevojčica), 500 administrativnih pritvorenika, 1.800 zatvorenika kojima je neophodna medicinska njega (od kojih 700 boluje od ozbiljnih hroničnih bolesti), 6 parlamentaraca i 18 novinara", ističu iz Palestinske ambasade u Podgorici.

Oni dodaju da je od 1967. godine, otkako je Izrael započeo vojnu okupaciju Zapadne Obale (uključujući Istočni Jerusalim) i Pojasa Gaze, više od 800.000 Palestinaca bilo oteto i zatvoreno od strane Izraela.

"Ova brojka predstavlja 20% ukupne palestinske populacije i 40% muške populacije Palestine. Ona takođe uključuje i 10.000 žena, a 200 Palestinaca je umrlo u izraelskim zatvorima usljed mučenja i uskraćivanja medicinske njege. Štaviše, 8.000 palestinske djece je hapšeno od 2000. godine do danas", navodi se u saopštenju.

Ističu da prema međunarodnom pravu i konvencijama, Izrael pravno obavezan da svoju moć sprovodi u korist okupirane teritorije i njenog stanovništva.

"Međutim, Izrael nastavlja da krši prava palestinskih političkih zatvorenika, uključujući i nasumična hapšenja Palestinaca, neprekidnu upotrebu administrativnog pritvora i pritvaranja u samicama, kao i zlostavljanje i mučenje palestinskih muškaraca, žena, djece i starih ljudi. Kršenja između mnogih drugih takođe uključuju i premještanje zatvorenika iz okupirane Palestine u Izrael, namjernu medicinski nebrigu i uskraćivanje medicinske njege Palestincima, i konstantnu zabranu posjeta od strane članova porodice", kazali su iz Palestinske ambasade.

U ime palestinskog vođstva i čitavog palestinskog naroda, pozivamo međunarodnu zajednicu da odmah interveniše i natjera Izrael da ispuni svoje obaveze u vezi sa palestinskim zatvorenicima. Pozivaju i sve potpisnice Četvrte ženevske konvencije, Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta da istraže sramotna izraelska kršenja prava i ilegalne postupke.

"Nema opravdanja niti pravne osnove za uporno činjenje ovakvih zločina. Uskraćivanje fundamentalnih prava i osnovnog ljudskog dostojanstva palestinskim zatvorenicima je protivno svim formama međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava. Takođe zahtijevamo da se odmah oslobode svi zatvoreni palestinski parlamentarci", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније