Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Al Jazeera, Objavila: P.B. ]

17. 04. 2018. 12:32   >>  12:26 3

MAKRON ODLUČIO

Francuska oduzima Asadu Legiju časti

Francuska će sirijskom predsjedniku Bašaru Al Asadu oduzeti Legiju časti, najviše francusko odlikovanje.

Iz kancelarije francuskog predsjednika Emanuela Makrona potvrđeno je da je pokrenut postupak kojim će sirijskom predsjedniku biti oduzeto odlikovanje koje je 1802. godine ustanovio Napoleon Bonaparta.

Asada je najvišim stepenom Legije časti 2001. godine odlikovao tadašnji francuski predsjednik Žak Širak, a tom prilikom priređena je i ceremonija u Jelisejskoj palati.

Odluka o oduzimanju odlikovanja Asadu donesena je nekoliko dana nakon što su Sjedinjene američke države, Francuska i Velika Britanija, kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem na Dumu, bombardovale više položaja snaga sirijskog režima u Damasku i Homsu.

Asad je taj napad prozvao "aktom agresije" i pohvalio protivraketne sisteme iz Rusije koje je Sirija koristila kako bi se odbranila.

Iznio je i podatak po kojem će, za obnovu sirijske privrede i infrastrukture, biti neophodno najmanje 400 milijardi dolara.

Asad smatra da će, nakon sedam godina rata, za obnovu Sirije biti potrebno od 10 do 15 godina.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније