Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

14. 04. 2018. 09:57 >> 22:22
97

UDARI NA SIRIJU

Asad: Borićemo se, Tramp: Savršen napad

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska pokrenule su vazdušne napade na ciljeve u Siriji. Gađane su lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja. Sirijska vojska saopštila da je tokom napada na Siriju ispaljeno 110 projektila. Sirijski predsjednik Bašar al Asad poručio da je odlučniji nego ikad da se "bori protiv terorizma" u Siriji.

Pentagon je saopštio da su mete Damask i dvije lokacije u blizini Homsa, javlja BBC. Vazdušnu opasnost označile su sinoć sirene za uzbunu.

"Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada", rekao je predsjednik SAD Donald Tramp obraćajući se naciji. 

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao "snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja". 

Napad na Siriju - Iz časa u čas

16: 57 - Pentagon je saopštio da sirijska vazdušna odbrana nije oborila nijedan od 105 projektila koje su SAD i njeni saveznici noćas ispalili na Siriju, demantujući navode ruske i sirijske vlade

15:56 - Američki vazdušni napadi u Siriji uspješno su pogodili svaku metu, saopštio je Pentagon. Portparolka Pentagona Dejna Vajt rekla je da su napadi izvedeni kako bi se Sirija onesposobila za korišćenje hemijskog oružja u budućnosti, navodi agencija Asošiejted pres.

"Napadi ne predstavljaju promjenu američke politike ili pokušaj svrgavanja sirijskog režima", kazala je ona.

14:46 - Američki predsjednik, Donald Tramp, objavio je prvi tvit nakon sinoćnjeg vazdušnog napada na Siriju u kojem je akciju nazvao "sjajnom".

"Savršeno izveden napad sinoć. Zahvaljujem Francuskoj i Velikoj Britaniji zbog njihove mudrosti i snage njihove vojske. Nijesam mogao da imam bolji rezultat. Misija ostvarena", napsisao je Tramp.

14:42 - Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu poručio kako je potrebno preći na politički proces u Siriji, te zemlju spasiti od tamošnjeg režima.

14:25 - Turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas u Istanbulu kako pojedinim zemljama humanost pada na pamet samo kada se radi o hemijskom oružju, upitavši gdje su bili do danas, jer civile u Siriji ubijaju već sedam godina.

"U posljednjih nekoliko dana podli režim u Siriji hemijskim oružjem je ubio djecu, nevine ljude. Odjednom zemlje koje sebe vide kao savjest čovječanstva podižu svoje glasove. U Siriji već sedam godina ubijaju ljude, divljaštvo se nastavlja, da li vam humanost pada na pamet samo kada je u pitanju hemijsko oružje. Gdje ste bili do danas", upitao je Jildirim.

13:45 - Građani Damaska protestuju na ulicama grada nakon vazdušnih napada.

13:03 - Sirijski predsjednik rekao da je odlučniji nego ikad da se "bori protiv terorizma" u Siriji, poslije vojne akcije SAD, Britanije i Francuske u znak odmazde zbog navodnog hemijskog napada.

"Ova agresija samo učvršćuje Siriju u odlučnosti da nastavi da se bori i da sravni terorizam na svakom dijelu svoje teritorije", rekao je Asad u telefonskom razgovoru sa iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem, saopštilo je sirijsko predsjedništvo.

12:30 - Kina se snažno usprotivila upotrebi sile u međunarodnim odnosima i ocijenila da bilo kakva vojna akcija mimo Savjeta bezbjednosti UN predstavlja kršenje principa i osnovnih normi međunarodnog prava.

11:46 - Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker osudio je upotrebu "užasnog" hemijskog oružja, pozivajući "međunarodnu zajednicu da identifikuje odgovorne i zahtijeva od njih da polože račune".

"Ovo nije bio prvi put da je sirijski režim upotrijebio hemijsko oružje protiv civila, ali mora biti posljednji", upozorio je Junker u saopštenju.

 11:36 - Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je danas da će Evropska unija "biti uz svoje saveznike i na strani pravde" poslije napada SAD, Britanije i Francuske na postrojenja u Siriji.

"Napadi SAD, Francuske i Velike Britanije jasno pokazuju da sirijski režim, sa Rusijom i Iranom, ne može da nastavi ovu ljudsku tragediju, svakako ne bez plaćanja cene", naveo je na Tviteru Tusk. 

11:28 - Ruska vojska danas je saopštila da u napadima SAD, Velike Britanije i Francuske protiv režima Bašar el Asada u Siriji nema ni civilnih ni vojnih žrtava, javile su agencije.

"Prema preliminarnim informacijama, među civilnim stanovništvom niti sirijskom vojskom nema žrtava", rekao je načelnik Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj na konferenciji za novinare.

Prema ruskoj vojsci, ukupno 103 krstareće rakete SAD, Francuske i Britanije, uključujući i američke rakete Tomahavk, su ispaljene, a 71 je presrela sirijska protivvazdušna odbrana opremljena sistemima sovjetske izrade.

10:50 - Njemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je danas da je njena vlada podržala udare na sirijski režim kao "neophodan i prikladan" odgovor na prošlonedjeljni navodni hemijski napad u Dumi.

"Podržavamo to što su naši američki, britanski i francuski saveznici .... preuzeli odgovornost. Vojna intervenicja je bila neophodna i prikladna", navela je Merkel u saopštenju.

10:40 - Vrhovni iranski lider ajatolah Ali Hamnei oštro je danas osudio vazdušne udare na Siriju i američkog predsjednika Donalda Trampa, francuskog predsjednika Emanuela Makrona i britansku premijerku Tereze Mej nazvao "kriminalcima".

"Napad na Siriju je zločin", izjavio je Hamnei na sastanku sa političkim i vojnim liderima u Iranu, navodi se na sajtu Telegram.

10:18 - Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je snažno osudio napad na Siriju. Putin je naveo da Rusija saziva hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN o agresivnim akcijama SAD i njihovih saveznika u Siriji.

10:05 - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocijenio je da su zemlje dužne da djeluju u okviru smjernica Povelje UN i "međunarodnog prava generalno".

"Bilo kakva upotreba hemijskog oružja je gnusna. Patnje koje upotreba takvog oružja izaziva su stravične", upozorio je Guteres

09:57 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg podržao je vojnu akciju protiv sirijskog režima, ocijenivši da će ona smanjiti sposobnost za dalje napade hemijskim oružjem na sirijski narod.

NATO je, podsjetio je Stoltenberg, dosljedno osuđivao Siriju "koja je nastavila da koristi hemijsko oružje" i tako grubo kršila međunarodne norme i sporazume.

09:42 - Francuska želi "odmah" da radi na nastavku političkog procesa rješavanja sirijske krize, izjavio je danas šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian nekoliko sati poslije vazdušnih napda zapadnih zemalja u Siriji.

"Plan o izlasku iz krize treba da bude pronadjen i to sa političkim rješenjem. Spremni smo da sada radimo sa svim zemljama koje mogu da doprinesu tom rješenju", rekao je Le Drian.

09:30 - Izrael je saopštio da je zajednički udar SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju bio "prikladan" odgovor na navodni hemijski napad i upozorio da akcije Damaska dovode tu zemlju u opasnost od novih udara, uključujući i one protiv rukovodstva.

09:25 - Sirijska vojska saopštila da su SAD, Velika Britanija i Francuska ispalile 110 projektila tokom zajedničkog napada na Siriju.

"Naša protivvazdušna odbrana efikasno je pogodila većinu tih projektila", rekao je general Ali Majhub u obraćanju na sirijskoj televiziji.

Iz ruskog Ministarstva odbrana su saopštili da su SAD, Velika Britanija i Francuska ispalile više od 100 raketa na Siriju, čije su snage presrele "veliki broj" tih projektila.

"SAD, Velika Britanija i Francuska ispalile su sa mora više od 100 krstarećih i raketa vazduh-zemlja na sirijske vojne i civilne ciljeve", navelo je ministarstvo, prenosi agencija RIA Novosti.

Sirijska protiv-vazdušna odbrana oborila je veliki broj tih ispaljenih raketa, dodalo je rusko ministarstvo.

Ranije jutros, agencije su prenijele kako su SAD, Francuska i Velika Britanija sprovele napade na nekoliko lokacija u Siriji poslije nedavnog navodnog napada u Dumi za koji zapadne zemlje tvrde da su sirijske snage koristile hemijsko oružje.

Napad je izveden kao odgovor na navodno korišćenje hemijskog oružja u sirijskom gradu Dumi prethodne nedjelje.

Američki razarač "Vinston Čerčil", koji može da nosi do 90 raketa "tomahavk", ušao je noćas u Mediteran, što je njegova zona operacija. 

Stejt Department je noćas saopštio da SAD imaju dokaz "veoma visokog nivoa uvjerljivosti" da je sirijska vlada izvela nedavni hemijski napad u Dumi, ali još uvijek radi na identifikovanju mješavine hemikalija koje su upotrijebljene u napadu. 

Sa druge strane, Rusi tvrde da dokaza o hemijskom napadu nema. Ruski ambasador u SAD poručio je da napad neće ostati bez posljedica. 

Istovremeno je Rusija saopštila da nije koristila svoje sisteme protivvazdušne odbrane u Siriji, kako bi se suprotstavila napadima zapadnih zemalja na ciljeve sirijskog režima.

"Ruski sistemi za odbranu vazdušne odbrane na teritoriji Sirije nijesu korišćeni da bi se suprotstavili raketnim napadima Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije" saopštilo je ministarstvo, javile su ruske agencije.

Sirijske vlasti navode da napad predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Пратите нас на

Коментари97

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније