Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 07. 2013. 09:18 >> 09:18
7

VELIKA BRITANIJA

Čestitke sa svih strana za prestolonasljednika

Čestitke iz cijelog svijeta putuju u Veliku Britaniju koja je juče dobila prijestolonasljednika. Kejt Midlton, supruga princa Vilijama, juče je rodila dječaka u ranim večernjim satima, što je medijski događaj godine u Velikoj Britaniji.

Kraljevska porodica je saopštila da se Kejt porodila u 16. 24 i da je na svijet donijela mušku bebu tešku 3.790. I mama i beba su dobro, saopšteno je. Dijete će nositi titulu princa od Kembridža.

Javnost će budućeg kralja vidjeti kada bude sa roditeljima izlazio iz bolnice.

Kraljevska beba ne mora obavezno da nosi prezime, ali ako Vilijam i Kejt ipak odluče da ga ima, mogu da biraju između Mauntbeten-Vindzor, Vejls ili Kembridž.

Saopšteno je da će javnost biti blagovremeno obaviještena o imenu novorođenog princa. Kada se princ Vilijam rodio, njegovo ime je saopšteno tek nakon nedelju dana. Većina članova kraljevske porodice ima tri-četiri imena među kojima su imena njihovih predaka ili prethodnih monarha.

Kraljičino puno ime je Elizabet Aleksandra Mari, po njenoj majci, prababi i babi. Puno ime princa Vilijama glasi Vilijam Artur Filip Luis.

 

Porođaju je prisustvovao i princ Vilijam, koji se rodio u istoj bolnici, "Sent Meri“, koji je tamo i prespavao.

Kako je na svom Tviter nalogu napisao Piter Hant, predstavnik kraljevske porodice za BBC, Vilijam i Kejt su, prije nego što su obavijestili njihove porodice, neko vrijeme proveli grleći svog sina.

Kraljica, vojvoda od Edinburga, princ od Velsa, vojvotkinja od Kornvola, princ Hari i ostali članovi porodice su obaviješteni i oduševljeni vijestima, stoji u saopštenju iz Kensington palate.

"I supruga i ja oduševljeni smo dolaskom našeg prvog unuka na svijet. To je nevjerovatno važan trenutak za Vilijama i Ketrin i radosni smo zbog rođenja njihovog prvog djeteta. Uloga babe i đeda jedinstvena je u svačijem životu, na šta su nam mnogi skrenuli pažnju posljednjih mjeseci, tako da sam zaista ponosan i srećan što ću biti đed prvi put, i radujemo se skorom trenutku kada ćemo vidjeti bebu", naveo je u odvojenom saopštenju princ Čarls. 

O događaju se oglasio i sam britanski premijer. „Mi im, naravno, svi želimo sve najbolje u ovom trenutku. Ovo je događaj od nacionalne važnosti“, rekao je Dejvid Kameron.

Predsjednik SAD Barak Obama je takođe čestitao rođenje prestolonasljednika.

Čestitke su preko društvenih mreža odmah stigle i od zamjenika premijera VB Nika Klega, lidera Laburista Eda Milibanda, škotskog prvog ministra Aleksa Salmanda...

Britanija je prošle godine promijenila zakon, pa sada prvorođeno dijete, bez obzira na pol, nasljeduje krunu. 

Prvi su o rođenju djeteta obaviješteni kraljica, uski krug kraljevske porodice i Kejtini roditelji. Potom su kraljevski ljekari potpisali obavještenje koje je postavljeno ispred Bakingemske palate. Istovremeno, palata je tu informaciju objavila na Tviteru i Fejsbuku.

Vijest o rođenju kraljevske bebe popratila su 62 počasna plotuna sa Londonske kule i 41 plotun iz Grin Parka, u blizini Bakingemske palate.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније