Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 02. 2013. 10:49 >> 10:46

ZBOG SNIJEGA

Pao krov iznad reaktora Černobilja

Najpoznatija ukrajinska nuklearna elektrana Černobilj, koja je zatvorena 1986. zbog katastrofe koju je izazvala, ostala je bez dijela krova iznad sarkofaga sa reaktorom.

Uzrok urušavanja krova je težina snijega.

Nivo radijacije je normalan i niko nije povrijeđen, saopštile su vlasti.

"Srušilo se nekoliko komada betona, ali to ne utiče na radijaciju. Niko nije povrijeđen", izjavio je prvi zamenik državne agencije za obezbeđivanje Černobilja Dmitrij Bobro.

On je dodao da ekipe sada čiste šut i uklanjaju snijeg, prenijela je agencija RIA Novosti.

U četvrtom reaktoru centrale u Černobilju, u noći između 25. i 26. aprila 1986. godine, došlo je do eksplozije koja je prouzrokovala radijaciju u zoni od 160.000 kilometara kvadratnih na sjeveru Ukrajine, zapadu Rusije i jugoistoku Bjelorusije.

Nad oštećenim reaktorom sagrađen je sarkofag, a između njega i zgrada koje su ostale u daljoj upotrebi sagrađena je betonska barijera debljine oko 200 metara.

Ukrajina je 26. aprila 2012. godine počela izgradnju novog betonskog sarkofaga koji će pokriti četvrti reaktor nuklearne elektrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније