Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Agencije [ Objavio: O.Z. ]

11. 04. 2018. 20:51 >> 20:45

MEJ PORUČILA

Hemijski napad ne može biti bez odgovora

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da "sve ukazuje" da su snage sirijskog predsjednika Bašara Asada odgovorne za hemijski napad u Dumi.

Mej se time približila obavezivanju na vojnu akciju protiv Sirije, ocjenjuje agencija Asošiejted pres.

Britanska premijerka je rekla da njena zemlja sa saveznicima radi na tome da se ustanovi šta se desilo u predgrađu Damaska.

"Sve indikacije su da je sirijski režim odgovoran", rekla je Mej u Birmingemu.

SAD, Fracuska i Velika Britanija se konsultuju o pokretanju vojnog napada, dok je predsjednik SAD na Tviteru danas naveo da rakete "stižu".

Mej nije rekla da li će Velika Britanija direktno učestvovati, ali je navela da "nastavak upotrebe hemijskog oružja ne može biti bez odgovora".

Ona je kritikovala Rusiju zbog veta u Savjetu bezbjednosti UN koja traži osnivanje tijela za ustanovljavanje odgovornosti za napad, dodajući da to znači da "sada nema nove uloge za istragu koju bi sprovele Ujedinjene nacije".

Britanskoj premijerki nije potrebna odluka parlament za vojnu akciju, ali je uobičajeno da se poslanicima pruži prilika da glasaju. Britanski parlament je u pauzi do ponedjeljka, ali je moguća vanredna sjednica.

Britanski parlament je 2013. glasao protiv poziva tadašnjeg premijera Dejvida Kamerona za vazdušni napad u Siriji zbog navodnog hemijskog napada.

"Fiktivni napad ne može biti izgovor za upotrebu sile"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da "fiktivna tema" korišćenja hemijskog oružja u Siriji ne može biti izgovor za napad na tu zemlju, prenio je TASS.

"I dalje smo ubijeđeni da je priča o korišćenju hemijskog oružja u Dumi fiktivna i da se ne može koristiti kao opravdanje za vojne akcije", naveo je Peskov.

Predstavnik je rekao da "ne želimo da budemo učesnici tviter-diplomatije. Mi smo pristalice ozbiljnih pristupa. I dalje smatramo da je važno da se ne preduzimaju koraci koji bi mogli da naškode već krhkoj situaciji".

Peskov je tako odgovorio na pitanje novinara o porukama predsjednika SAD Donalda Trampa koji je danas napisao na Tviteru: "Rusija je obećala da će oboriti sve rakete ispaljene na Siriju. Spremi se Rusijo, zato što će doći lijepe i nove i 'pametne' rakete".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније